На Ніжинщині активізувалися лисиці: людям страшно!

 

 

 

 

Якщо спалахне сказ, то ковід здасться дрібницею. Так вважають жителі міста Борзна, що на Ніжинщині, адже стурбовані появою диких лисиць у різних куточках міста.

– Я працюю продавцем у магазині. Мій робочий день закінчується о 18 годині, тому повертаюся додому, коли на вулиці вже темно. Як правило, їду велосипедом. Мій шлях пролягає через міст над річкою Борзенкою. Останнім часом я намагаюся їхати швидше, щоби ще раз не нарватися на дику лисицю, — каже Наталія Нетреба.

— Вперше це сталося наприкінці жовтня. Після роботи я вирішила пройтися пішки, з велосипедом у руках. Крокнула на міст — і на його середині побачила лисицю. Тварина теж помітила мене і кинулася в мій бік. На щастя, я встигла сісти на велосипед і поїхати. Швидше за все, вона була хвора. Адже здорові лисиці не нападають на людей, а навпаки — тікають подалі.

За словами Наталії, останнім часом лисиця бачили біля цвинтаря, біля пожежної частини, на території неподалік колишнього хлібозаводу.

Ми підозрюємо, що тварина не одна! Моя знайома Алла Божок сфотографувала лисицю біля паркану цвинтаря на Кустівцях (мікрорайон Борзни. — Авт). На його території теж бачили лисицю. Вона ходила між могилами. Повз одного чоловіка, який ремонтував надгробок, пройшла, а на іншого накинулася. Він ледве втік. За кілька метрів від цвинтаря — початкова школа. Там навчається близько сотні дітей. Молодших приводять до закладу дорослі. Старші ходять без супроводу. Це небезпечно, – переживає Наталя.

— Лисиці атакують приватний сектор?

— Моя свекруха мешкає на вулиці Київській (південна околиця міста. — Авт.). Нещодавно там теж бігала лисиця. Хоч шкоди не завдала, але людей налякала. Дехто скаржиться, що пропадає свійський птах. До речі, наприкінці серпня в мене теж загинуло майже два десятки курей. Чоловік після 10 ранку повернувся зі зміни і побачив їх понівечені тушки у дворі. Від однієї залишилися тільки лапи, хвіст і жменя пір’я. З ними розправилися за 2 години (коли я о 8-й йшла на роботу, кури були ще живі). Може, це була лисиця, а може, й тхір… Тому про всяк випадок я провакцинувала своїх котів і собак від сказу.

— А свійську птицю?

– Зараження відбувається при попаданні на пошкоджену шкіру або слизові слини хворої тварини. У птахів відсутні слинні залози, вони не зможуть заразити сказом. З іншого боку, небезпека таки існує. У мозку та спинномозковій рідині теж може бути вірус цієї недуги.

– Яку вакцину використовували?

– “Біокан R”. Препарат коштує близько 50 гривень.

У Борзнянській районній ветеринарній лікарні щеплять проти сказу вакциною «Рабістар». Безкоштовно. За словами керівника закладу Олександра Гирича, упродовж останніх п’яти років на Борзнянщині випадків сказу не фіксували.

— Два місяці тому проводилась вакцинація диких тварин. Принаду з ліками розкидали з повітря. Сподіваємося, її скуштували всі дикі тварини у навколишніх лісах. Серед них і лисиці. До речі, вони бувають агресивними у двох випадках: коли хворі на сказ і коли загнані в глухий кут і прагнуть захиститися.

Мисливствознавець ДП «Борзнянське лісове господарство» Віталій Куліш не раз отримував сигнали від земляків про появу лисиць у Борзні та сусідніх селах. Деякі громадяни скаржилися на напади тварин на свійську птицю.

— Така ситуація склалася внаслідок господарювання аграріїв, які посіли луки, пасовища, сухі болота та самосівні лісові ділянки. Вони викорчовують чагарники, руйнують землю, вносять гербіциди, пестициди та отрутохімікати. Все це супроводжується осінніми і весняними підпалами. Знищується основна лисяча їжа – гризуни. Лисицям немає місця для повноцінної життєдіяльності. Щоб вижити та прогодувати своє потомство, тварини йдуть до людей.

Відповідно до п.2 ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», у населених пунктах відстрілювати їх не можна. Також забороняється відстріл за межами — на відстані ближче 200 метрів від житлових будівель і споруд, що окремо стоять, де можуть знаходитися люди. Під час мисливського сезону на хутрових звірів мисливці Борзнянщини щороку знищують понад 100 лисиць. Отже мисливське господарство регулює чисельність населення. Тушки передають фахівцям із відбору матеріалів для ветеринарно-лабораторного обстеження на наявність інфекційних хвороб.

gorod.cn.ua, «Гарт» №46 (3058) від 11 листопада 2021, Ольга Іванченко

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь