Міський голова Олександр Кодола прозвітував про перший рік роботи

 

 

 

 

Сьогодні, 17 листопада, міський голова Олександр Кодола прозвітував про перший рік роботи:

17 листопада 2020 року я публічно склав присягу на вірність Ніжинській громаді як міський голова Ніжина.

Наша команда приступила до виконання своїх обов’язків 18 листопада.

Тому сьогодні фактично виповнюється рік роботи нашої команди.

І зараз ми розповімо про результати командної роботи всіх, з ким у нас єдина мета – це розвиток Ніжина.

Влучний вислів, що один у полі не воїн. Тож з першого дня роботи мною була сформована команда керівництва міста, яка успішно і в сталому складі працює вже рік. Це, в першу чергу, заступники міського голови, секретар та радники, а також депутати міської ради. Нами вибудована конструктивна співпраця з усім депутатським корпусом міськради. Замінено неефективних керівників окремих управлінь та відділів. Ми продовжуємо обирати кваліфіковані кадри.

Зокрема, і на посади керівників комунальних підприємств. Переконаний, що всі підприємства, які належать місту, повинні приносити максимум користі громаді. Їх діяльність, ефективність та фінансові плани відтепер під нашим чітким контролем. А також абсолютно новий і сучасний технологічний рівень управління комунальними підприємствами.

Проте команда – це не лише працівники міської ради та депутати. У широкому розумінні це весь актив міста Ніжина. Ми намагаємося почути і зрозуміти кожного!

Я не відступаю від своїх принципів. Відкритість та прозорість завжди були і є базовими принципами моєї роботи. За цей рік нам вдалося продемонструвати новий рівень публічності та прозорості в роботі міської влади.

Прикладом цього є системні прийоми громадян, які ми проводимо двічі на місяць.  Започатковані прийоми громадян на відкритому просторі, куди може прийти кожен і поставити запитання або звернутися за допомогою.

Пандемія коронавірусу COVID-19 та енергетична криза змусили приймати кардинально нові рішення, але вжито максимум зусиль, щоб це не відбилося на наших містянах.

Ми разом працюємо для розвитку нашої громади та для створення комфортних умов проживання кожного жителя.

У 2021 році нам вдалося втілити в життя багато запланованого, вже реалізовано частину проектів у різних сферах діяльності.

Завдяки щоденній роботі нашої команди є очевидні результати у відновленні інфраструктури міста.
Процеси відновлення інфраструктури міста та забезпечення його життєдіяльності не припинялися. В громаді постійно ремонтуються дороги, облаштовуються прибудинкові території, забезпечено подачу тепла, функціонування усіх комунікацій. Оновлюються дороги та тротуари, сквери та парки. Будуються нові спортивні об’єкти, відроджується культурна та історична спадщина.

Заклади бюджетної галузі активно впроваджували енергоефективні технології, протягом року покращували матеріальну базу. У місті продовжувалася реалізація освітньої, медичної, адміністративної реформ.
Зміцнюється матеріальна база навчальних установ та закладів охорони здоров’я.

Нам вдалося зробити багато з того, що не було зроблено досі.

Завдяки численним перемовинам з суб’єктами господарювання, які здійснюють господарську діяльність на території Ніжинської громади, але зареєстровані за її межами, було додатково залучено до сплати податків 8 юридичних осіб та 4 нових підрозділи АТ «Українська залізниця». А це додаткові надходження до місцевого бюджету.

Розширено межі міста.

На результат повинні працювати всі, хто має знання та ідеї, досвід та ресурс.

Хочу наголосити на тому, що всі здобутки, якими ми можемо пишатися, є результатом нашої спільної роботи як міської влади, так і громади.

Вірю, в те що співпраця однодумців та професіоналів сприятиме забезпеченню економічного та соціального розвитку нашої громади.

Дякую за вашу довіру, розуміння і співпрацю!

З повагою, міський голова Олександр Кодола

Більш детальна інформація про те, чим ми займалися протягом року, викладена в короткому звіті по кожній галузі

Кадрова політика

Ми сформували управлінську вертикаль з кваліфікованих фахівців у всіх сферах життєдіяльності. Оновили керівний склад управлінь та комунальних підприємств. Створили комунальне підприємство «ВАРТА».

Оголошено конкурси на вакантні посади. Ми продовжуємо обирати професіоналів своєї справи задля ефективного розвитку громади.

Відкритість

Міським головою проводяться системні прийоми громадян двічі на місяць.  Започатковані прийоми громадян на відкритому просторі, а не у владних кабінетах. 229 громадян звернулися під час 17 особистих прийомів міським головою. Заступники міського голови та радники щотижня проводять особисті прийоми громадян за окремими графіками.

За рік до міської влади звернулося 3 510 ніжинців. Це на 285 більше ніж за 2020 рік. Це свідчення того, що довіра мешканців до міської влади –  зросла.

За рік зросли доходи місцевого бюджету

За 9 місяців 2021 року до зведеного бюджету Ніжинської міської територіальної громади зараховано 434,9 млн. грн., що складає 103,3% уточненого плану. Це на 43,4 млн. грн. більше, ніж за відповідний період 2020 року.

Власні доходи бюджету громади по загальному фонду склали 313,3 млн. грн. (103,8% до плану), збільшились на 49,9 млн. грн., або на 18,9%.

Власні доходи по спеціальному фонду склали 13,3 млн. грн. і збільшились на 5,0 млн. грн., або на 60,8%. Найбільш питому вагу в надходженнях загального фонду традиційно складає податок на доходи фізичних осіб (56,5%) та податок на майно (24,4%).

Видатки бюджету

Найбільш питому вагу в загальних видатках бюджету займають видатки: -на освіту – 216,7 млн. грн., або 52,2%;

– органи управління – 55,9 млн. грн.,  або 13,5%;

– житлово-комунальне господарство – 30,0 млн. грн.,  або 7,2%;

– соціальний захист  та соціальне забезпечення – 19,8 млн. грн.,  або 4,8%;

– охорона здоров’я – 25,0 млн. грн., або 6%;

– економічна діяльність – 37,7 млн. грн.,  або 9,1%, в т. ч. утримання доріг – 16,2 млн. грн., або 3,9%;

– фізична культура та спорт – 14,3 млн. грн., або 3,5%;

– культура  –  10,1 млн. грн., або 2,5 %;

– інші видатки – 4,8 млн. грн., або 1,1%.

Налагоджена міжнародна співпраця 

Налагоджені давні стосунки з представниками країн Балтії надихнули на проведення масштабного заходу – Форуму експортерів Чернігівщини. Захід тривав протягом двох днів – у Чернігові та Ніжині.

Форум «Чернігівщина&країни Балтії. Регіональний вимір» відбувся з метою налагодження контактів бізнесу і підтримки експортерів, тут презентували інвестиційні проекти нашої громади.

Наразі продовжуємо роботу з зацікавленими інвесторами.

Цьогоріч заручились підтримкою Посла Латвії та Посла Швеції щодо надходження зарубіжних інвестицій та налагодження економічних і торгових зв’язків, а також Посольством Польщі.

Між Посольством Грецької Республіки в Україні та Ніжинською міською радою підписали Меморандум про реалізацію проекту «Забута історія Ніжина».

Налагоджено партнерські зв’язки з офісом Ради Європи. Ведуться перемовини з Північно-екологічною корпорацією «НЕФКО» щодо залучення коштів у сфері поводження з твердими побутовими відходами, а  саме – встановлення або будівництво сортувальної лінії на базі міського полігону ТПВ.

Ніжинська територіальна громада стала партнером однієї з найбільших грантових програм «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). На реалізацію соціально-важливих проектів упродовж двох років громада отримає 4 малі гранти по 10 тисяч доларів, 2 великі –  по 50 тисяч доларів та консультаційну підтримку фахівців проекту з ландшафтного дизайну, ІТ та стратегічного планування.

У рамках програми вже реалізовані наступні проектні заявки:

– «Оновлення мультимедійного обладнання та інтер’єру приміщення сесійної зади», залучені кошти – 267 тис. грн.;

– «Підвищення мобільності надання соціальних послуг у Ніжинській ТГ», залучені кошти – 270 тис. грн.;

– «Інтерактивний скансен». Облаштовано комунікативний простір під відкритим небом, залучені кошти – 81,7 тис. грн.

 

До Фонду енергоефективності, який фінансується за підтримки ЄС та Уряду Німеччини, від м. Ніжина подано та погоджено 7 заявок для участі на фінансування енергоефективних заходів для Об’єднань співвласників багатоповерхових будинків.

 

Такі заходи вже реалізовано в  ОСББ «Озерне, 23» та ОСББ «Мальва».

 

Енергозабезпечення та енергозбереження

 

Проводиться постійна робота щодо стимулювання мешканців громади до запровадження енергозберігаючих заходів у житлових будинках, а також в Об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

За перше півріччя  2021 р. економія енергоресурсів  склала 37,93 % від базового споживання, було зекономлено 167,1 тис. грн. бюджетних коштів та 710,8 тис. грн. виплачено виконавцю послуг.

Продовжено роботу щодо пошуку інвесторів для запровадження енергоефективних заходів в будівлях бюджетної сфери на умовах ЕСКО-договорів та подано пропозицій по 9 будівлях, на даний час тривають тендерні процедури.

Ніжинська територіальна громада відібрана для участі в проекті «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЕС про енергоефективність України (FEER)», що впроваджується в Україні компанією «DeutscheGesellschaftfurInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH». Проект передбачає створення дієвого механізму муніципального енергетичного менеджменту.

 

Інвестиційна діяльність 

 

За цей короткий проміжок часу  ми обрали для себе ключові орієнтири для створення міцного плацдарму щодо реалізації суспільно-економічних завдань, відновлення економіки та початку важливих проектів.

Стосовно отримання кредитів, грантів для реалізації інвестиційних проектів ведеться робота не тільки з міжнародними, а й з вітчизняними потенційними інвесторами.

 

Саме тому приділяємо велику увагу запрошенню великих українських компаній, які зможуть забезпечити Ніжин новими робочими місцями та поповнювати бюджет міста податковими надходженнями.

Підписано перший в історії договір про міжмуніципальне співробітництво у сфері туризму між громадами Сухополови, Батурина, Парафіївки та Козельця.

Стартувала робота з реалізації проекту авіаційно-логістичного комплексу на базі аеродрому «Ніжин». Авіаційний комплекс у Ніжині може стати точкою зростання економіки міста та всього регіону та буде єдиним в Україні.

Спільно з Центром політичних досліджень «Ейдос» було сформовано заявку зі створення логістичного майданчика в промисловій зоні міста та подано до фінансування за кошти Європейської комісії у рамках конкурсу презентаційних проектів підписантів угоди «Мери за економічне зростання». Проведені перемовини з СТОВ «Дружба-Нова» та ТОВ «Баришівська зернова компанія» щодо можливості застосування механізму ДПП для реалізації проекту. Відбулося офіційне відкриття другої черги будівництва Ніжинського елеватора Баришівської зернової компанії, де створено 40 нових робочих місць.

 

 

Працюємо над Стратегією розвитку Ніжинської територіальної громади до 2027 року

 

Перед нами стоять вагомі завдання з реалізації Стратегії розвитку Ніжинської територіальної громади до 2027 року: підвищення економічного потенціалу, покращення інвестиційного середовища, активної промоції міста. На результат повинні працювати всі, хто має знання та ідеї, досвід та ресурс: галузеві фахівці, бізнесмени, підприємці, науковці, молодь.

Пріоритетні проекти Стратегії – створення авіалогістичного комплексу на базі діючого аеродрому «Ніжин», будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами «Н2О-Сlassic» і логістичного майданчика у промисловій зоні міста.

Вдало реалізується проект «Розвиток хаб-системи підтримки підприємництва, інновацій та стартапів в Чернігівській області», співвиконавцем якого є виконавчий комітет Ніжинської міської ради. Вже розпочаті роботи по створенню центру підтримки підприємництва (BusinessHub) в Ніжинській територіальній громаді.

 

Теплозабезпечення міста

 

Це одне із першочергових завдань, яке постало на початку нашої роботи. На фоні енергетичної кризи в країні та банкрутства ТОВ “НіжинТеплоМережі” початок опалювального сезону 2021-2022 року видався надскладним.

Але завдяки нашим спільним зусиллям з депутатами міської ради з міського бюджету було виділено 6,3 млн. грн., що дало можливість його розпочати.

Завдяки злагодженій роботі всієї команди нам вдалося досягти скасування рішення про визнання банкрутом ТОВ “НіжинТеплоМережі”, що надає впевненості у сталому проходженні цьогорічного опалювального сезону.

 

Соціальне партнерство

 

Укладено  соціальну угоду з найбільшим аграрним підприємством міста СТОВ «ДРУЖБА-НОВА». У рамках угоди підприємство зобов’язуються провести удосконалення власного виробництва на екологічно-безпечне.

Агрофірма рофінансувала соціальні проекти на суму 1 млн. грн. За ці кошти відремонтували фасад приймального відділення міської лікарні та придбали 100 захисних костюмів для медичного персоналу.

 

Укладені 10 договорів про соціальне партнерство щодо транспортних перевезень на суму більше 100 тис. грн. Ця робота триватиме і надалі.

 

Відновлення інфраструктури

 

Ми прийняли рішення про заборону руху по дорогах міста вантажним автомобілям, вага яких перевищує 12 тонн. Це важливий крок до збереження дорожнього покриття.

Провели поточний ремонт вулично-шляхової мережі.

На 41 вулиці міста зробили поточний ямковий ремонт  на суму  7 105 171,00 грн.

Провели поточний ремонт 15 внутрішньоквартальних доріг на суму  772 100,00 грн.

На 15 вулицях міста зробили грейдерування з відсипкою на суму 582 000,00 грн.

Побудували систему відеоспостереження прилеглої території залізничного вокзалу в м. Ніжин на суму 832 831,18грн.

Встановили 21 відеокамеру (5 камер з розпізнаванням облич, 15 – оглядових, 1 – з розпізнаванням номерних знаків).

На будівництво системи передачі даних та відеоспостереження в місті витратили 1 347 115,8грн.

Виконали роботи з вуличного освітлення по вулиці Набережній та Гребінки. На монтування ліній вуличного освітлення з енергозберігаючими ліхтарями виділили з міського бюджету 146 322,16 грн.

 

Завершили: 

– будівництво фонтана на пл. І. Франка на суму 3 805 145,02 грн.;

– капітальний ремонт тротуару по вул. Широкомагерська на суму 735 983,21 грн.;

– поточний ремонт тротуару біля готелю «Ніжин» на суму 700 000,00 грн.;

– поточний ремонт тротуару по вул. Московська (вздовж ринку) на суму 1 000 000,00грн.

 

Тривають роботи по капітальних будівництвах:

– масштабний капітальний ремонт дороги по вул. Гоголя на суму 20 178 413,28 грн.;

– капітальний ремонт алеї Шевченка (на ділянці від площі ім. І. Франка до вул. Козача) на суму 6 803 124,82грн.

– капітальний ремонт внутрішніх мереж харчоблоку (водопровідної, каналізаційної, електричної мережі) на вул. Московська, 21 на суму 389 400,00 грн.

 

Вже готова проектно-кошторисна документація на ремонт дорожнього покриття по вулиці 8-го Березня й замовлено для ремонту доріг на вулицях: Гоголя, Успенської, Сакко і Ванцетті, Братів Зосим, Богушевича, Незалежності (на ділянці від вул. Синяківської до вул. Генерала Корчагіна).

На будівництво скейт-парку з міського бюджету виділено 1,2 млн. грн.; на будівництво лінії електропередач по вул. Арвата, Афганців, П. Морозова із встановленням КТП – 2,6 млн. грн.; на закінчення робіт по комплексній термомодернізації Ніжинської загальноосвітньої школи №10 – 2,8 млн. гривень.

 

Значна увага приділяється комунальним підприємствам

 

Суттєву фінансову підтримку отримали і комунальні підприємства міста у сумі 11,0 млн. гривень.

 

Вперше за останні 20 років комунальне підприємство «Ніжинське управління водно-комунального господарства» з місцевого бюджету отримало кошти для придбання техніки – 3,0 млн. грн. (придбано екскаватор-навантажувач та снігоприбиральний відвал, 2 автоматичні конденсаторні установки).

Також виділені кошти на придбання техніки і КП «ВУКГ» – 2,4 млн. грн. (придбано трактор «КИЙ», дофінанансовано придбання сміттєвоза та вакуумної підмітально-прибиральної машини з піскорозкидальним обладнанням).

 

Парки та сквери – окраса нашого міста

 

Приділяємо увагу відновленню та приведенню до ладу скверів і парків Ніжина, щоб збільшити туристичний потенціал та покращити інфраструктуру місць для відпочинку.

Розпочали оновлення парка Шевченка. Проведено відкритий конкурс на визначення найкращої передпроектної візуалізації парку. Наразі виділяються кошти на замовлення проектно-кошторисної документації.

Розробляємо дизайн-код вулиць Ніжина. Затверджений  дизайн-код історичних вулиць міста – Гоголя та Батюка.

 

Раціональне використання комунального майна

 

Для економного використання коштів громади на утримання комунального майна та враховуючи стан майна після інвентаризації, міська рада прийняла рішення «Про перелік об’єктів комунальної власності Ніжинської територіальної громади, що підлягають приватизації у 2021 році», яким вирішено 8 об’єктів продати через електронний аукціон для поповнення міського бюджету.

Із 8 таких об’єктів, на сьогодні продано 3 об’єкти, в результаті чого міський бюджет поповнився на 2 366 744,80 грн. Решта об’єктів готується до приватизації.

Від передачі майна громади в оренду до місцевого бюджету надійшло 5 001 087,07 грн.

Загалом до міського бюджету в результаті ефективного використання комунального майна за звітній період надійшло 7 367 831,87 грн.

Поступово здійснюється перехід всіх тимчасових споруд з оренди землі на об’єкти благоустрою, що дасть можливість збільшити надходження до місцевого бюджету коштів у сумі близько 2,0 млн. грн. в рік.

Затвердили Методику розрахунку орендної плати за майно комунальної власності Ніжинської територіальної громади, що дало можливість збільшити надходження до місцевого бюджету.

Затвердили Положення про порядок тимчасового розміщення тимчасових споруд та іншого рухомого майна на території міста Ніжина, що встановлено фізичними особами без  правовстановлюючих документів, що дасть змогу упорядкувати  розміщення незаконно встановлених тимчасових споруд (гаражів) на території міста Ніжина та збільшити надходження до місцевого бюджету.

На даний час створюється реєстр розміщення тимчасових споруд, що дасть можливість Ніжинській міській раді вирішити питання щодо подальшого їх розміщення на території міста.

 

Вакцинація та протидія COVID-19

 

Ми відкрили Центр масової вакцинації та 9 пунктів вакцинації.

Ніжинська громада забезпечена всіма видами вакцини.

Наразі щепилися 49660 жителів громади отримали вакцину, тобто 8  1,9 % населення.

Триває робота по підключенню централізованої подачі кисню.

 

Збільшилося фінансування медичної галузі міста

 

Велика увага приділялася розвитку медичної галузі.

На  придбання медичного обладнання з міського бюджету виділено 7,2 млн. грн. для трьох закладів міста: центральної міської лікарні ім. М. Галицького, пологового будинку, стоматологічної поліклініки.

 

У рамках «Великого будівництва» завершується реконструкція приймально-діагностичного відділення Ніжинської міської лікарні. На реалізацію даного проекту вже залучено з державного бюджету 13 млн. 733 тис. грн. та передбачено з місцевого – 8 млн. 857 тис. 990 гривень.

 

Придбано комп’ютерний томограф, ангіограф, ендоскоп, УЗД-апарат, кардіомонітори, дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легень, лабораторне обладнання та магнітно-резонансний томограф на суму 40 млн. грн.

Для всіх відділень міської лікарні майже на 7 млн. грн. придбали сучасного медичного обладнання, меблів, засобів захисту, постільної білизни та нового посуду. Заключено 13 пакетів з Національною службою здоров’я  України.

Розпочав роботу денний стаціонар на базі поліклінічного відділення, який розрахований на 5 ліжок.

Значно покращено харчування хворих. Страви для пацієнтів тепер готує наше комунальне підприємство «Школяр».

Вдалося підвищити рівень заробітної плати для медиків первинної ланки та придбати медичне й комп’ютерне обладнання.

 

    Стоматполіклініка оновилася сучасним медичним обладнанням на загальну суму 716 229,00 грн., в т. ч. змонтовано 5 сучасних стоматологічних установок. Придбано дефібрилятор, ендомотори, обладнання відеоспостереження.

За  програмою «Турбота» охоплено пільговим зубопротезуванням 115  ніжинців, серед яких інваліди та учасники війни, члени сімей загиблих (померлих) інвалідів війни, інваліди АТО/ООС на загальну суму  224 025,00 грн.

Ніжинська стоматологічна поліклініка має один заключений пакет з Національною службою здоров’я України на роботу з дитячим населенням, а іншу господарську діяльність успішно здійснює за рахунок надання платних послуг.

Для Ніжинського міського пологового будинку маємо наметі придбати медичне обладнання на загальну суму більше 3 млн. грн.

Медичний заклад отримає: новий апарат ультразвукової діагностики, дистилятор, біохімічний напівавтоматичний аналізатор, спеціалізовані монітори пацієнтів, нові інструменти для лапароскопічної стійки  для проведення різних типів лапароскопічних операцій. Заклад заключив 6 пакетів з НСЗУ

Опрацьовуємо можливі варіанти та джерела фінансування будівництва сучасного та функціонального багатоповерхового приміщення міської лікарні, де б розмістились усі відділення. Це наша важлива стратегічна мета.

На 2021 рік Ніжинським міським центром первинної медико-санітарної допомоги укладено договори з Національною службою здоров’я України на надання медичних послуг за пакетами «Первинна медична допомога», «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2», «Супровід і лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги» на загальну суму 37 млн. 678 тис. грн., та з міського бюджету виділено 3 млн. 56 тис. грн. (безоплатно забезпечено лікарськими засобами пільгові групи населення та пацієнтів, які мають рідкісні  захворювання на загальну суму 1716,5 тис. грн.,  безоплатно забезпечено лікувальним харчуванням загальною вартістю 108,1 тис. грн. двох дітей, хворих на фенілкетонурію, придбано туберкуліну для проведення туберкулінодіагностики на загальну суму 198,3 тис. грн. Придбано медичного обладнання та інших матеріалів  на суму 560,0 тис. грн.)

Відшкодовуємо вартість лікарських засобів окремим групам населення за певні категорії захворювання та фінансуємо лікувальне харчування для дітей з рідкісним генетичним захворюванням.

Згідно з рішеннями Ніжинської міської ради, для покращення обслуговування населення, у 2021 році Центру безоплатно передано  та закріплено на праві оперативного управління два об’єкти комунальної власності: нежитлове приміщення по вул. Космонавтів, 52,  площею 41,3 кв. м та нежитлову будівлю «Аптека» по вул. Озерна, 21 площею 498,9 кв. м. Для забезпечення подальшої реконструкції нежитлової будівлі «Аптека» під амбулаторію загальної практики-сімейної медицини з міського бюджету підприємству виділено 100,0 тис. грн. на проведення її технічного  огляду та виготовлення проектно-кошторисної документації, які використано підприємством відповідно до цільового призначення. Придбано два автомобілі.

В рамках реалізації міської програми «Житло для лікарів» придбано 2 квартири: для лікаря  КНП «Ніжинський міський пологовий будинок» та для лікаря-кардіолога КНП «Ніжинська центральна міська лікарня ім. М. Галицького».

 

Соціальна сфера міста також не обділена увагою.

Найближчим часом плануємо перенести РАЦС та залу урочистих подій у приміщення управління соцзахисту на вулицю Гоголя. На ремонт приміщення ми виділили додаткових асигнувань у сумі 298 тис. грн.

Спільно з Фондом малих проектів Міністерства закордонних справ Польщі реалізовано проект «Відкритий простір для людей літнього віку «Кольорове життя».

Сьогодні вивчається потреба розвитку надання соціальних послуг денного догляду для дітей і осіб з інвалідністю 18+, стаціонарного догляду, послуг перекладу жестовою мовою та  запровадження послуги «Соціальне таксі».

З 20 серпня 2021 року проводиться апробація проекту Державного стандарту соціальної послуги денного догляду дітей з інвалідністю на базі Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Віра» Ніжинської міської ради, в якому на сьогодні діє група денного догляду.

На підставі визначеної потреби у соціальній послузі денного догляду дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю 18+ у вересні 2021 року рішенням Ніжинської міської ради Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Віра» Ніжинської міської ради приєднано до Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ніжинської міської ради для запровадження в Ніжинській міській територіальній громаді надання базової соціальної послуги денного догляду.

У рамках співробітництва Ніжинської територіальної громади  та представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні 14.06.2021 року підписаний Меморандум про співпрацю в реалізації проекту «Вдосконалення системи психологічної підтримки в громадах, що надають соціальні послуги ветеранам АТО/ООС».

Для допомоги особам, які постраждали від насильства, у липні 2021 року НМЦСССДМ отримав «Субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства за ознакою статі» у розмірі 291 065 грн.

Вдало реалізується проект Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді щодо створення служби підтримки для осіб, що постраждали від домашнього насильства.

Успішно впроваджується надання нового виду державної соціальної допомоги – допомоги на догляд особам, які досягли 80-річного віку. Таких громадян у нас 150.

За період нашої роботи допомогу на лікування отримали 384 жителі Ніжинської територіальної громади, з них 224 особи з інвалідністю. Матеріальну допомогу також отримали 45 багатодітних сімей.

Особлива увага приділяється учасникам АТО/ООС та їхнім сім’ям, а також сім’ям загиблих воїнів.

Відповідно до програми «Турбота», учасники АТО/ООС отримають матеріальну допомогу на реабілітацію (по 10 тис. грн), стоматологічні послуги (по 3 тис. 333 грн.), лікування (по 800 грн.).         Передбачена виплата одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих воїнів-«афганців» (2 сім’ї), сім’ям загиблих учасників АТО (таких 15 сімей) в розмірі 12 тис. грн. Надана також допомога на оздоровлення:

– 15 сім’ям загиблих учасників АТО/ООС;

– 2 сім’ям загиблих воїнів-«афганців»;

– 113 учасникам АТО/ООС.

Все це на загальну суму 1 млн. 995 тис. гривень.

Учасникам АТО передано у приватну власність 20 земельних ділянок.

 

Значна робота проведена у сфері молодіжної політики. Відбулися форум молодіжних ініціатив «СооІТИватор Ідей» 2021, «Women`sCamp», онлайн-тренінги за програмою «Активні громадяни», втілені проекти соціальної дії «Кожна дитина важлива», «Діалог про минуле заради майбутнього», «Цеглинки емоцій», «Жінка ХХІ століття», «Школа молодого політика», «Почуй мене», «Хвилинка для мене». Організовані вуличні акції – від дискотек під відкритим небом до  волонтерських молодіжних форумів.

Міським головою започатковано офіційний прийом для дітей з метою вивчення потреб наймолодшого населення громади. Вже відбулися такі зустрічі з дітьми загиблих учасників бойових дій напередодні Нового 2021 року та Міжнародного Дня захисту дітей.

Для дітей, які виховуються в сім’ях, що потрапили в складні життєві обставини, перед початком учбового року отримали канцприладдя. А також до новорічних свят діти отримують подарунки.

 

Якісна освіта

 

У галузі освіти маємо значні напрацювання.

Ми найпершими в Україні затвердили програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти у 2021 році «Сильна мова – успішна держава».

Майже на 1 млн. грн. ми придбали меблів для шкіл та замінили  обладнання для котельних.

У рамках проєкту «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективності громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО»,  за результатами  енергосервісних договорів, отримана економія коштів міського бюджету, з урахуванням витрат виконавців енергосервісних послуг, в сумі 224,1 тис.грн.

Підключено до високошвидкісної мережі Інтернет заклади освіти (№№ 7,13,16,17)  на суму 476,2 тис. грн.

Для забезпечення харчування в закладах загальної середньої освіти 667 дітей пільгових категорій та 2678 учнів 1-4 класів виділено 3,4 млн. грн.  У закладах дошкільної освіти на утримання 1873 вихованців та 379 пільгової категорії здійснено видатків на суму 2,4 млн. грн.

Укладено 60 договорів та профінансовані поточні  ремонти у 23 закладах освіти на суму 4,5 млн. грн.

Для покращення  матеріально-технічного забезпечення закладів освіти придбано обладнання для харчоблоків, будівельні матеріали, запчастини, електротехнічні матеріали, посуд,  меблі, спортивне обладнання на суму 4 млн. грн.

 

Розвиток спорту

Ми зробили освітлення міні-футбольного поля, придбали спортивну форму для вихованців спортивних шкіл, необхідні меблі та спортивний інвентар.

Зміцнюємо тренерський і викладацький склад.

Здобутком цього року щодо розширення спортивної бази міста стало встановлення:

– «Скейт-парку»  в міському парку ім. Т. Г. Шевченка;

– вуличного спортивного комплексу WORKOUT у міському парку ім. Т. Г. Шевченка;

–  двох вуличних тренажерів на вул. Незалежності, 21А;

– дитячого гімнастичного спортивного комплексу з гумовим покриттям на вул. Шевченка, 92В;

– вуличних тенісних столів на спортивних майданчиках на вул. Березанська, 8Г, вул. Шевченка, 92В, вул. Космонавтів, 54А.

 

облаштування:

  • футбольного поля на вул. Воздвиженська, 29А.
  • спортивного майданчика із штучним покриттям для гри в волейбол, баскетбол та сектору для стрибків у довжину на міському стадіоні «Спартак».

У спортивному залі по вул. Прилуцька, 156 встановлені інфрачервоні обігрівачі, розпочато ремонт боксерського залу та ремонт вбиралень.

Реалізовано соціальний проект Президента України «Активні парки – локації здорової України». В приміщенні ДЮСШШ відновлена вентиляція, розпочато ремонт вбиральні.

 

Модернізація музейної мережі

Протягом 2020-2021 рр. тривала масштабна робота з модернізації музейної мережі. Мета – її перетворення на потужний об’єкт туристичної інфраструктури міста.

Розпочато створення нового сучасного музею Юрія Лисянського у м. Ніжині, зорієнтованого, у першу чергу, на туристів та гостей міста.

Створено сучасну виставкову залу Художнього відділу НКМ,  де  можна гідно організовувати мистецькі заходи,  виставки найвідоміших митців України.

Завершено модернізацію музею «Природа Приостер’я».

Підтримано та профінансовано заходи щодо  популяризації історії та культури м. Ніжина.

Загалом за рік нашої роботи на розвиток музейної справи у м. Ніжині було виділено 833 269 грн.

Підготували оновлений пакет документів щодо створення в місті Ніжині державного історико-архітектурного заповідника та подали відповідне клопотання перед Чернігівської обласною державною адміністрацією.

До кінця року  планується розгляд документів на Консультативній раді з питань охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій  Чернігівської ОДА для подання в Міністерство культури та інформаційної політики. Сподіваємося на позитивний результат.

 

Надання якісних адміністративно-дозвільних послуг 

Ми відкрили новий ЦНАП. Забезпечили повне оснащення приміщень. Змінили графік роботи ЦНАПу, враховуючи потреби громадян, який є більш комфортним. ЦНАП вже підключено до державного порталу «Дія» для надання послуг за програмами «Є-Малятко» та «Соціальна громада».

Диджиталізація

 

У міській раді впроваджується документообіг. Розробляється професійна серверна частина, започатковується ІТ відділ. Розробляються різноманітні електронні платформи, що  дасть можливість бути ближчими  до людей.

 

Щодо діяльності нашого Кунашівсько-Переяслівського старостинського округу

До Кунашівсько-Переяслівського старостинського округу входять 4 населені  пункти: с. Кунашівка, с. Переяслівка, с. Паливода, с. Наумівське.

Розпочали роботу  з розроблення містобудівної документації: Генеральних планів сіл  Переяслівка,  Паливода,  Наумівське.

Для наймолодших жителів приєднаних населених пунктів організовано підвезення дітей  до навчальних закладів громади,  діти, які мають статус малозабезпечених, відповідно до законодавства України, харчуються безкоштовно. Встановлено дитячий майданчик.

Постійно проводиться робота щодо благоустрою територій в приєднаних селах. Встановлено 7 сміттєвих майданчиків у с. Кунашівка та 2 – у с.Паливода, зроблено капітальний ремонт дороги в с. Кунашівка,  ремонт пам’ятника загиблим воїнам в с. Кунашівка. З міського бюджету виділено  кошти на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ у с. Паливода, проводилася ліквідація аварійних дерев та інша робота щодо благоустрою приєднаних населених пунктів за зверненнями громадян.

В с. Канашівка облаштоване віддалене робоче місце спеціаліста ЦНАПу, велосипедні парковки в с.Кунашівка і с.Переяслівка та пункт обслуговування велосипедів в с. Кунашівка.

Сподіваємося, що у 2022 році розпочнуться роботи щодо переоснащення приміщення Кунашівської школи у Будинок милосердя.

 

Плідна робота з депутатами міської ради та членами виконавчого комітету

 

Відбулось 15 пленарних засідань сесій міської ради VIIІ скликання, прийнято 466 рішень. Це є результатом колективної праці кожного депутата, постійних комісій, сесійної діяльності, роботи виконавчого апарату міської ради, співпраці з керівниками підприємств, господарств та установ громади, громадських організацій, депутатів Верховної та обласної рад.

Не менш дієвою є співпраця  з виконавчим комітетом Ніжинської міської ради. Відбулося 54 засідання виконавчого комітету міської ради, в ході яких прийнято 502 рішення, розглянуто 28 протокольних питань (з основних аспектів забезпечення життєдіяльності громади міста, діяльності виконавчих органів міської ради   та її виконавчого комітету).

Зросла участь громади в бюджетуванні. В цьому році подано 40 проектів Громадського бюджету, які будуть реалізовані та профінансовані в 2022 році. Вже підбиті підсумки голосування і визнано переможців.

Отже, основні напрямки нашої роботи – це відновлення інфраструктури, покращення стану об’єктів соціальної інфраструктури, теплозабезпечення, підтримка комунальних підприємств, забезпечення медичних закладів сучасним медичним обладнанням, будівництво нових спортивних та встановлення дитячих майданчиків, реконструкція центральної частини міста, а також створення комфортних умов в усіх сферах життєдіяльності жителів нашої громади.

З потужною командою виконавчого апарату та депутатського корпусу у нас все вийде! У Ніжина є майбутнє!

nizhynrada.gov.ua

Фото Нежатин

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь