На неї ніхто не ставив: як жителька Ніжинщини стала чемпіонкою світу з самбо

 

 

 

 

26-річна спортсменка з міста Бобровиця Ніжинського району Юлія Гребеножко стала чемпіонкою світу з самбо. Чемпіонат проходив в Узбекистані 12-14 листопада. Юлія виборола «золото» у ваговій категорії до 65 кг. Про свій шлях до перемоги та враження від змагань спортсменка та її тренер Анатолій Маркін розповіли в ефірі програми «Ранні пташки» на Українському радіо: Чернігів.

Про здобуття титулу чемпіонки світу

«Взагалі, було дуже складно готуватися до таких змагань, тому що це відповідально. Я розуміла, що представляю свою країну, на мене будуть дивитися багато людей та вболівати за мене. Тож підвести свою команду та тренерів не могла. Я зробила все для того, щоб всі пораділи та послухали гімн України на п’єдесталі цих змагань і мені це вдалося», – пояснює чемпіонка світу з самбо Юлія Гребеножко.

«Зі всієї нашої делегації на неї ніхто не ставив. Незважаючи на це, я був впевнений що вона покаже гарний результат. Раніше зайняти перше місце для неї було проблемою, вдавалося посідати другі або треті місця», – говорить тренер спортсменки Анатолій Маркін.

На неї ніхто не ставив: як бобровичанка Юлія Гребеножко стала чемпіонкою світу з самбоФОТО: з Instagram-сторінки Юлії Гребеножко

Підготовка до Чемпіонату світу

«Влітку я брала участь у Чемпіонаті Європи, де я посіла третє місце. Це стало мотивацією довести на Чемпіонаті світу, що я зможу показати кращий результат.

Влітку ми готувалися до Чемпіонату світу, майже не відпочивали. Крім цього в цей період ще проходив Кубок України, де керівництво нашої Федерації остаточно визначалося хто з моєї вагової категорії поїде на Чемпіонат тому, що крім мене, є ще одна представниця України, яка претендувала на це. Проте, я виграла Кубок України і вже остаточно вибрали мене».

Про закордонні збори Юлія говорить так:

«Ми виїжджали на збори в Узбекистан, місто Чирчик. Ми там були 12 днів, жили і тренувалися на базі. Також там тренувалася узбекистанська команда, яка виступала на Чемпіонаті світу. За день до зважування ми переїхали в Ташкент та зупинилися в готелі».

«Більшість роботи ми робимо вдома, оскільки через постійні переїзди спостерігається нижчий результат», – каже тренер спортсменки Анатолій Маркін.

На неї ніхто не ставив: як бобровичанка Юлія Гребеножко стала чемпіонкою світу з самбоФОТО: з Instagram-сторінки Юлії Гребеножко

Змагання в умовах карантину

«Ми здавали тести на коронавірус, який показав, що ми здорові, тому перед змаганнями я про хворобу навіть не думала, мені потрібно було підготуватися і налаштуватися на змагання. Було важко, коли Анатолій Миколайович захворів і мені довелося тренуватися без нього. Я тренувалася в команді, головний тренер проводив тренування. Однак, мого тренера не вистачало в цей час, оскільки два тижні перед змаганнями найважливіші. Нам пощастило, що з нами поїхав спортсмен з чоловічої збірної – Костянтин Ноткін, який також з Чернігівщини. Ми тренувалися разом, він допомагав мені, як спаринг-партнер. Я почувала себе комфортно тому, що ми знайомі та вже працювали разом».

На неї ніхто не ставив: як бобровичанка Юлія Гребеножко стала чемпіонкою світу з самбо
ФОТО: Суспільне Чернігів

Про Олімпійські ігри

«Я починала свій шлях саме з дзюдо, а самбо це як прикладна боротьба. Для мене в пріоритеті дзюдо. Я хочу відібратися на Олімпійські ігри і показати достойний результат. Тож, я думаю, що тренери і команда допоможуть з цим».

Щодо самбо, то наразі це неолімпійський вид спорту. У 2024 році будуть показові виступи з самбо на Олімпійських іграх Франції, де прагне взяти участь і Юлія Гребеножко.

Виступ інших самбісток з Чернігівщини на Чемпіонаті світу

«У нас є ще одна учасниця, яка могла б перемогти – це Наталія Смаль, але через хворобу їй було важко змагатися, а також важливу роль зіграло жеребкування. Щодо Марії Буйок, то вона захворіла на змаганнях і витратила багато часу на лікування через це учасниця перемогла лише в одній номінації», – говорить тренер спортсменки Анатолій Маркін.

Джерело: suspilne.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь