У Ніжині є унікальні будинки з “дерев’яним мереживом”. Фото

 

 

 

 

Ніжин не перестає дивувати… Чи звертали увагу ви, містяни, на незвичний у архітектурному плані будинок, що розташований в історичній частині Ніжина, а саме – по вулиці Студентській?..

Його унікальність – у  вишуканому різьбленому декором фасаді, схожому на делікатне мереживо.

Повідомляє Нежатин.

Зі слів начальника управління культури та туризму Тетяни Бассак, до міськради письмово звернулася 70-річна ніжинка, мешканка вищезгаданого будинку, з проханням зберегти її унікальну в історичному плані будівлю.

“Ніжинка натхненно розповідала про те, що не хоче псувати цю архітектурну красу,  обшивати пластиковою вагонкою, а хоче максимально зберегти свою будівлю 19 ст.

Є програма, яка зберігає автентичність таких будівель, – зазначила Тетяна Федорівна. –  Але вона включає багатоповерхівки, а от приватний сектор у ній не зазначено. Варто внести зміни в цю програму, вписавши приватний сектор.

У Ніжині такий будинок не один. Працівники управління культури знають ці адреси, можуть  сфотографувати такі садиби і презентувати на засіданні профільної депутатської комісії уже з розрахунком, яка частка в цій реставрації міського бюджету, а яка – населення”.

Питання тримають на контролі.  Управління культури та туризму Ніжинської міської ради подасть листа міському голові Олександру Кодолі, де викладе своє бачення про необхідність збереження таких будівель та з відповідними фінансовими обрахунками. Лист також розглянуть на засіданні депутатської комісії, і, сподіваємося, включать до бюджетних програм на наступний рік.

Також  фахівці управління культури та туризму обговорять це питання з чернігівськими волонтерами, в доробку яких відреставрований декор вже шести старих будинків.

У 2018 році свідомі мешканці Чернігова вирішили рятувати свої архітектурні перлини — так виник проєкт «Дерев’яне мереживо Чернігова», пише ukrainer.net. 

Спадщину міста, яка невпинно руйнується, вони зафіксували спочатку на фото, потім зняли відеоролики. А паралельно почали рятувати садиби понад сторічної давнини. Тож досвіду в цих справах їм не позичати!

Реалізація програми допоможе зберегти архітектурні перлини дерев’яних садиб  19 ст. у Ніжині, й наше місто підкреслить свою унікальність і туристичну привабливість.

Валентина Пильник

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь