Канонізовано уродженця Ніжина

 

 

 

 

23 листопада 2021 р., у Покровському кафедральному соборі м. Бориспіль відбулося урочисте богослужіння, під час якого було звершено чин прославлення у лику святих уродженця м. Ніжина священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського.
Богослужіння та канонізацію святого очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Від Ніжинської єпархії участь в урочистостях взяв Голова Інформаційно-просвітницького відділу та Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ Високопреосвященніший Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент.
Після малого входу відбувся чин прославлення священномученика Михаїла Под’єльського, пресвітера Зазимського. За традицією спочатку звершили останню заупокійну літію. Потім секретар Священного Синоду УПЦ митрополит Антоній зачитав рішення Синоду щодо встановлення шанування святого. Митрополит Віссаріон зачитав його житіє. Священномученику Михаїлу проспівали тропар, кондак і величання та вклонилися його іконі.
Рішення про вшанування священномученика Михаїла Под’єльського було ухвалене Священним Синодом 17 серпня 2021 р. День пам’яті святого 27 листопада за новим стилем.
Священномученик Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 року в м. Ніжин Чернігівської губернії в сім’ї диякона. Спочатку проходив служіння в Чернігівській єпархії дияконом. В 1925 р. був посвячений в сан ієрея і направлений в Прилуцьке благочиння. В 1930 р. вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись в с. Зазим’я Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт о. М. Под’єльського по звинуваченню у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті о. Михаїл тримався спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС 20 листопада присудила до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь