На Ніжинщині 1 сімейний лікар обслуговує 4 села

 

 

 

 

Ольга Андріївна Спутай працює лікарем все життя.

“42 роки працюю – отака я молода!”, – посміхається жінка. Лікарці 66 років, у будь-яку хвилину вона має право піти на пенсію… Воно б то й нічого, але в такому разі всі жителі села (та й не одного!) залишаться без лікаря… Від слова “зовсім”.

Ольга Спутай живе у селі Кобижча Ніжинського району і лікує не лише кобижчанців. Села Осокорівка, Наумівка та Горбачі – теж у її обслуговуванні. Декларацію з нею заключили 2 169 осіб. Одна вже немолода жінка-лікар дає раду такій кількості населення! Службовий транспорт є, тож доїхати можна…

“А не хоче ніхто йти в село працювати, – розводить руками лікарка. – Нову амбулаторію сімейної медицини побудували. То вже б при ній хоча б якесь житло для спеціаліста добудували! А то куди людям їхати? Житлом ніхто не забезпечить. Отак і працюю  – один сімейний лікар на 4 села”.

А скільки взагалі лікарів працює а новозбудованій амбулаторії Кобижчі?“, – ставлю лікарю трохи дивне запитання… Дивне, бо лікар -1, Ольга Андріївна. Без варіантів…

“Ще зі мною дві медсестри працюють, – говорить лікарка. – А всі інші спеціалізації – їх просто немає.

Посаду педіатра, згідно нових правил медицини, скоротили давно. Новонародженими займаюся теж я. У Кобижчі на сьогодні до 30 діток до року. До слова, дітей до 18 років – 750.

Стоматолога теж скоротили майже 2 роки тому”.

– Які обстеження можна пройти в новій амбулаторії?

– Та які… Аналіз сечі зробити можемо. Аналіз крові – ні. Кардіограми, крапельниці… Це все. Флюорообстеження – в сусідній Бобровиці”.

Ну що тут скажеш… Амбулаторія – гарна, нова. Втім навіть елементарними засобами для аналізу не забезпечена…

Тримайтеся, Ольга Андріївна, сил Вам! А кобижчанцям та жителям навколишніх сіл – не хворіти!

Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь