Бачила гетьмана і короля: на Чернігівщині рятують унікальну церкву

 

 

 

 

Останній архітектурний проєкт часів гетьмана Івана Мазепи, церква Покрови Пресвятої Богородиці, знаходиться в селі Дігтярівці Новгород-Сіверського району. Її звели коштом гетьмана в 1708-1710 роках. За часів СРСР храм занепав і тривалий час знаходився на межі зникнення. Відродити його намагаються в рамках ініціативи «Врятувати храм Івана Мазепи».

За свого гетьманування Іван Мазепа профінансував будівництво чи відновлення 43 визначних споруд, зокрема реставрацію Софії Київської. На будівництво храму в Дігтярівці гетьман виділив 15 000 золотих. Храм –45 метрів заввишки, для порівняння Софія Константинопольська у Стамбулі – 55 метрів. Зовнішній декор храму свідчить про те, що архітектор був добре знайомий із тогочасною архітектурою Франції та Італії.

Вважається, що неподалік церкви було укладено військово-політичний договір між гетьманом Мазепою та шведським королем Карлом ХІІ.

Зусиллями благодійників, з 2011 до 2013 року вдалося відреставрувати південний приділ церкви, проте тимчасовий дах протікає та руйнує стіни.

Тож, дах потрібно перекладати. Навіть найпростіші ремонтні роботи коштують чималих грошей. Не кажучи вже про те аби відродити храм у первісній красі.

Нинішні роботи курує той же архітектор-реставратор, який десять років тому і відродив приділ – Сергій Юрченко.

Про те, як допомогти проєкту, можна прочитати тут.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь