Віковічному дубові біля ніжинського храму близько трьохсот років?

 

 

 

 

Чи замислювались ви, скільки сотень літ старезному дубові, що росте біля паркану церкви Іоанна Богослова?..

Історики стверджують, що цей велетень був посаджений ще в козацькі часи, навіть до того, як звели храм…

“Дерево було свідком героїчної слави Ніжинського козацького полку, неодноразових нападів польських, московських, татарських і литовських військ на Ніжин. Вздовж дубу не раз маршем ходили козаки…”,– пише oktv.ua.

Тільки подумайте, скільки бачив і чув цей старезний дуб і скільки б всього цікавого розказав, якби вмів говорити!

Так, дерево унікальне, але, на жаль, дуже мало інформації про нього можна знайти. І скільки йому років – 200, чи й більше, ніхто з упевненістю сказати не може ніхто, лише здогадки…

Кілька років тому Лариса Тарасенко, завідувачка відділу «Природа Приостер’я» НКМ ім. І. Спаського, займалася переписом зелених велетнів-довгожителів Ніжина. Тоді розлогому дереву, що росте по вулиці Гоголя, дали назву дуб Лисянського.

Тоді й намагалися визначити, скільки ж велетням років? За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, для визначення віку дерева використовують так званий “польський спосіб”. Для кожної породи дерева є формула – коефіцієнт множиться на обсяг на відстані 1,30 метри від ґрунту. Наприклад, дуб має обсяг 400 сантиметрів, у нього коефіцієнт 1, то це 400 років. Якщо обсяг 480 см, то це близько 500 років. Так, з 2 до 6 метрів можна легко визначити. А потім дуб практично перестає рости, – розповідає Борейко.
“Коли ми почали працювати, мали документи перших інвентаризацій ще 60-х років і бачили, які дуби який мають обсяг. Ми мали інформацію, скільки сантиметрів дуб добавив за півсторіччя. Таких дубів виявилося 15, і це наше викриття – науковий факт, що українські дуби за півсторіччя після 600-700 років ростуть тільки 30-40 см за 100 років, якщо в лісі, а якщо на галявині – то 70-80 см. До цього вони ростуть 100-120 см за 100 років. А після 1000 років практично перестають рости», – зазначив експерт.
Лариса Тарасенко розповіла, що тоді й зробили заміри дубу, що по вулиці Гоголя. На висоті 130 см обхват його стовбура становив 346 см.
“Це наводить на думку, що ніжинському велетню близько 300 років!, – говорить Лариса Іванівна. – У статусі ботанічної пам’ятки він може існувати до 1000 років! Уявіть собі, є такі віковічні дуби!..”.
Як це прекрасно, погодьтеся, що в нашому місті є такі могутні і крислаті дерева… Було б чудово, якби вони росли до тисячолітнього віку. Це в великій мірі залежить і від нас з вами, адже ми повинні берегти і самого велетня, і його історію…
У статті використані матеріали зі сторінки «Природа Приостер’я» НКМ ім. І. Спаського

Підготувала Валентина Пильник

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь