Внесено зміни до порядку та умов надання житлових субсидій

 

 

 

 

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг – мешканцям домогосподарств, що проживають  в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги.

У вигляді житлових субсидій держава компенсує громадянам з низькими доходами витрати на оплату житлово-комунальних послуг, що перевищують визначену для домогосподарства обов’язкову частину платежу, розмір якої залежить виключно від розміру доходу домогосподарства.

Тобто, субсидія надається  не всім без винятку громадянам, які виявили бажання одержувати субсидію і вважають, що не мають можливості самотужки платити за житлово-комунальні послуги, а держава виокремлює певні критерії матеріального стану та рівня доходів домогосподарства, які визначає достатніми для самостійної (без допомоги держави) оплати комунальних послуг.

Не можуть розраховувати на підтримку держави і особи, які, бувши працездатними, не мали доходів (не працювали).

         До таких критеріїв належать:

–  іноземної валюти, банківських металів;

–  земельної ділянки, квартири, будинку, іншого нерухомого майна;

–  транспортного засобу (механізму);

–  цінних паперів, віртуальних активів;

–  будівельних матеріалів та інших товарів довгострокового вжитку;

–  або оплатив будь-які роботи або послуги, здійснив інші платежі та

витрати,

  • перебування за кордоном сукупно більше 60 днів.

Проте, як показує практика, є випадки, коли наявність таких обставин не свідчить про майновий достаток домогосподарства чи небажання працювати.

Тому держава знову переглянула правила призначення субсидій та внесла до них певні зміни.

         Відтепер набули право на одержання субсидії:

  • власники саморобних транспортних засобів та мотоциклів вартістю менше чотирьох мінімальних заробітних плат (на сьогодні це 24000 грн.), з року випуску яких минуло менше п’яти років;
  • особи, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку на підставі довідки лікарсько-консультативної комісії (пункт 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки»);
  • ті, хто придбав житло за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету, при цьому такі кошти не враховуються до сукупного доходу сім’ї під час обчислення субсидії.

При визначенні права осіб на отримання житлової субсидії тепер не враховуються житлові приміщення, які розташовані у селищах міського типу, а також ті, на які оформлено спадщину, за умови, що жодне із житлових приміщень, яке перебуває у власності, не здається в оренду.

Змінено з 340 грн. до 680 грн. загальну суму заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги, за наявності якої житлова субсидія не призначається, Тому громадянам, яким було відмовлено у призначенні житлової субсидії із зазначених причин, варто знову звернутись за її отриманням.

Управління соціального захисту населення Ніжинської міської ради

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь