Доцільність переводу газових мереж у власність ТГ – перші кроки зроблено

 

 

 

 

Шляхи і соціально-економічна доцільність переводу газових мереж у власність територіальних громад — тема «круглого столу», що відбувся 15 грудня в Чернігові за ініціативи Громадської ради при облдержадміністрації. В експертному обговоренні взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, ПАТ «Чернігівгаз» та громадськість.
На часі гостро стоїть питання інвентаризації газопроводів, щоб володіти достовірною інформацією щодо їх наявності, стану і власника. Лише тоді можна говорити про передачу газової мережі у комунальну власність.
До обговорень долучився депутат Ніжинської міської ради, радник міського голови Сергій Охонько.
Сергій Миколайович зазначає: “Взяв участь у “круглому столі” по обговоренню повернення газової мережі у власність громад, чим розпочали тяжкий та надвідповідальний шлях змін у сфері надання послуг з газопостачання.
Адже не секрет, що останні роки, як населення, так і підприємства мають постійну проблему не тільки в фінансових відносинах з регіональним монополістом ТОВ «ЧЕРНІГІВГАЗ», але й у самому ставленні до них не тільки як до споживачів, а загалом до людей. Тому, на мою думку, ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб унеможливити це в майбутньому. Один із кроків – це повернення газової мережі у власність громад і можливість реального впливу на надавача послуг. Адже на даний час ні громада, ні влада Чернігівщини жодного важелю, контролю, чи впливу не має.
Чому я сказав тяжкий шлях?.. Бо насправді питання досить складне з багатьох причин, і ми, як представники громади, перед будь-якими кроками повинні всебічно вивчити це питання, проаналізувати і спланувати наші дії, які б не погіршили ситуацію.
Що я маю на увазі…
По-перше, потрібно проінвентаризувати всі мережі і, головне, зрозуміти, в якому стані вони знаходяться і скільки коштів потрібно на їх ремонт, адже багато років ніхто не проводив аналізу цього питання.
По-друге, зрозуміти для себе, чи готова громада створити нове підприємство, чи на базі існуючого КП отримати всі дозвільні документи для можливості власними силами обслуговувати дану мережу. В разі неможливості, адже є невеличкі несамодостатні громади, створити подібне обласне підприємство, або розглянути можливість проведення тендеру на дану послугу. Хоча при такому варіанті, можливо, знову ми повернемося до ТОВ «Чернігів Газ», оскільки це товариство поки є монополістом по регіону.
По-третє, розробити дієвий і законний механізм передачі мереж громадам та надати алгоритм місцевим радам.
Ми повинні розуміти, що передача мережі – це не тільки можливості, але й величезна відповідальність, тому перед тим, як приймати рішення, треба відкинути всі політичні гасла і чітко, по-господарськи, з розумінням майбутніх викликів спланувати свої дії. Але впевнений, що стратегічні послуги, а на мою думку, газопостачання, електропостачання, повинні чітко контролюватися громадами, адже монополія руйнує і приводить в більшості до регресу та зниження ефективності самих підприємств, так і якості наданих послуг ними споживачам чи випуску продукції, у якої немає конкуренції.
Тож шлях розпочато, а осилить дорогу той, хто йде”.
 У статті використано матеріали cg.gov.ua

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь