Лісівники Ніжинщини вживають заходи щодо збереження насаджень

 

 

 

 

Потрави, або іншими словами – об’їдання молодих дерев дикими тваринами, –  справжня проблема для лісогосподарських підприємств, адже з розвитком мисливських господарств чисельність звірів зросла, що одразу ж позначилося на якості лісових культур.

У державному підприємстві «Ніжинське лісове господарство» зазначають, що лісівники приділяють максимум уваги заходам по збереженню насаджень, один з яких – огородження. Це допомагає не допустити тварин у «колиску» майбутнього лісу і дає можливість деревцям окріпнути і піднятися.

До речі, у європейських країнах існує успішний досвід співпраці лісокористувачів із мисливськими господарствами. У разі поїдання молодих дерев тваринами, вони за свій рахунок пересаджують або ж виділяють відповідні кошти на відновлення знищених ділянок.

У цьому році ДП «Ніжинський лісгосп» та мисливські господарства ТОВ «Земля і Воля-М», а також ДП «ТШПКР» зробили перші кроки у подоланні проблеми і спільними зусиллями обробили  лісові культури спеціальним засобом-рідиною EPSOM, який використовується для запобігання об’їдання верхівок дерев тваринами у зимовий період. Цей препарат після нанесення швидко висихає та закріплюється на поверхні рослини, але залишається злегка липким протягом декількох тижнів.  Його можна використовувати для хвойних та листяних порід, він не є шкідливим чи токсичним. Принцип дії полягає у відлякуванні тварин запахом та смаком.

У державному підприємстві «Ніжинське лісове господарство» мають надію, що наступного року тут продовжать співпрацю з цими та іншими мисливськими господарствами, щоб разом виростити нову домівку для тварин і при цьому зберегти якісні молоді насадження.

http://bilahata.net/

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь