Ніжин – учасник Міжнародного культурно-соціального проєкту “Таємниці України для тебе”

 

 

 

 

20 грудня в м. Івано-Франківськ в рамках Міжнародного культурно-соціального проєкту «Таємниці України для тебе» відбулася презентація автентичних українських страв та народних ремесел з усіх регіонів України.
Ніжин та його автентичну українську страву – солоні ніжинські огірки – презентував ШАГАН ЛЕОНІД КОСТЯНТИНОВИЧ – завідувач Народного музею українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи, заслужений працівник культури України.
На заході був присутній Президент України Володимир Зеленський, Міністр закордонних справ України та близько 70 Надзвичайних і Повноважних Послів України.
Метою Міжнародного культурно-соціального проєкту «Таємниці України для тебе» є залучення громад до створення єдиної бази даних нематеріальної спадщини України. Вона включатиме в себе інформацію про: види народних ремесел, рецепти автентичної української кухні, маловідомі історичні та культурні пам’ятки з різних регіонів України.
Книга створюватиметься у майстернях Центру української культури у м. Таллінн(Естонія): зшиватиметься із саморобного (черпаного) паперу, який може зберігатись більше 1000 років, а також на сторінках Книги можна буде побачити та доторкнутися до взірців деяких робіт народних ремесел. Унікальні примірники книги будуть подаровані в Національну бібліотеку України ім. Вернадського, Національну бібліотеку Ватикану, Королівську бібліотеку Великої Британії, Олександрівську бібліотеку, бібліотеку Конгресу США.
Друковані примірники презентуватимуть в усіх обласних центрах України та подарують їх в обласні бібліотеки, загальноосвітні школи, дипломатичні місії і українські діаспори за кордоном.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь