Уряд обіцяє з січня підвищити зарплату медикам

 

 

 

 

Уряд обіцяє вже з січня значно більшу зарплату медичним працівникам бюджетних і комунальних закладів. Згідно з планами, лікар отримуватиме не менше ніж 20 тис. гривень, медична сестра – не менш як 13,5 тис. гривень.

Ці суми – не лише посадовий оклад лікаря чи медсестри, але й доплати, надбавки та премії за престижність лікарської праці.

Розмір надбавок встановлюватиме керівник медичного закладу за погодженням з профспілковим комітетом. Разом із посадовим окладом вони не можуть бути меншими ніж 20 тис. для лікаря і 13,5 тис. гривень – для молодшого медперсоналу. А вищими – можуть: за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та наднормовий час, до святкових і ювілейних дат.

Для забезпечення таких рівнів заробітної плати уряд збільшив програму медичних гарантій на 33,8 млрд гривень у порівнянні з 2021 роком.

Але у медичних колах багато сумнівів щодо того, чи вистачить грошей і чи виконають рішення уряду керівники лікарень.

Без щеплення медиків не допустять до роботи

Вакцина

З 20 січня медичних працівників державних і комунальних лікарень, які не зробили щеплення від коронавірусу, не допускатимуть до роботи. За ними зберігатиметься робоче місце, але зарплату вони не отримуватимуть.

Ця вимога не стосується тих лікарів і медпрацівників, які мають протипоказання для вакцинації.

Таким чином МОЗ вкотре розширив перелік працівників, які не будуть допущені до роботи, якщо не матимуть щеплення від Covid-19.

До медичних працівників під такі ж обмеження у листопаді та грудні потрапили вчителі та інші працівники освіти, державні службовці та працівники державних підприємств.

За даними МОЗ, переважна більшість медпрацівників вже вакцинувалися. Хоча б одну дозу щеплення мають 90% медперсоналу.

Джерело: bbc.com/ukrainian

Фото ілюстроване

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь