Індекс куті: скільки доведеться платити ніжинцям

 

 

 

 

Експерти Економічного дискусійного клубу напередодні Святвечора та Різдва Христового обрахували вартість приготування у 2022 році куті за традиційним рецептом.

За розрахунками експертів та середніми цінами, господиням приготування куті на родину (1,5 кг) на Святвечір−2022 коштуватиме 108 гривень, або близько 18 гривень за порцію 250 грамів.

На узвар (без додавання цукру) орієнтовно необхідно буде витратити ще 30 гривень.

Якщо порівнювати із січнем 2021 року, то вартість куті-2022 зросла на 12%, за рахунок подорожчання практично всіх інгредієнтів страви. Вартість узвару на прийдешнє Різдво не зміниться, завдячуючи гарному врожаю яблук і груш у 2021 році, внаслідок чого споживчі ціни на вказані фрукти знизилися.

Якщо кутя та узвар до неї, навіть за столичними цінам, залишатимуться у поточному році все ще доступними стравами для українців, то інгредієнти для приготування інших страв для святкового різдвяного столу суттєво зросли в ціні. Подорожчання торкнулося більшості продуктів харчування, які є основою споживчого кошика українця (див. графік нижче). Єдиний виняток склала картопля, поточна споживча ціна якої є на чверть нижчою, ніж роком раніше. Порівняно з передріздвяним періодом минулого року ціни на м’ясо зросли на 11%-33%, молочні продукти – на 13%-18%, олія соняшникова – на 41%, цукор – на 23%, борошно пшеничне – на 19%.

За матеріалами cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь