Яким буде майбутній музей Лисянського в Ніжині?

 

 

 

 

У місті Ніжині активно ведуться роботи зі створення Меморіального музею першого українського навколосвітнього мандрівника Юрія Федоровича Лисянського (1773 – 1837) – дослідника-географа, океанолога, картографа та етнографа, нащадка ніжинського шляхетного козацько-священницького роду. 

Юрій Лисянський був першим українцем, який під час служби волонтером на британському флоті подорожував по Північній і Південній Америці, відвідав Кариби, острів Пасхи, Південну Африку, Індію. Під час перебування в тодішній столиці США м. Філадельфія він мав зустріч із першим президентом Штатів Джорджем Вашингтоном. А у 1803 – 1806 роках разом з естляндським німцем А.І. фон Крузенштерном здійснив навколосвітню подорож на шлюпах «Нева» та «Надія», під час якої відкрив один із Гавайських островів (острів Лисянського), картографував Аляску та зібрав унікальну етнографічну колекцію.

Мандрівні нотатки Ю.Лисянського друкувалися в Петербурзі 1812 р. та в авторському перекладі в Лондоні у 1814 р. 2019 року побачило світ перше вітчизняне видання книги Ю.Лисянського. Наразі розроблено наукову та дизайн-концепцію музею, розробляється проєктно-кошторисна документація реставрації та пристосування будинку під музей. Інтенсивно поповнюється колекція музею, що буде в основі майбутньої експозиції. Головні ремонтно-реставраційні роботи планують завершити у 2023 році – до 250-річного ювілею нашого видатного земляка.

Меморіальний музей Юрія Лисянського

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь