Справедливий і об’єктивний суд: чи можливий він в Україні?

 

 

 

 

Мабуть, чи не кожному з нас доводилося чути твердження, що судова система в Україні, м’яко кажучи, недосконала. А багато хто не просто чув, а й стикався з цим і, як не прикро, переконувався на власному досвіді…

Коли громадянин звертається до судової гілки влади, сподіваючись на утвердження компетентного, незалежного й безстороннього суду як гаранта прав і свобод людини, він розраховує на компетентність і професіоналізм суддів, їхню непідкупність та справедливість і, звісно, об’єктивний розгляд справи. А натомість нерідко стикається з прямою протилежністю вищезазначеного…

Один із реальних прикладів такого «правосуддя», про який сайту Нежатин стало відомо з власних джерел, трапився у Чернігівському апеляційному суді.

Справа полягає в наступному:

фізична особа звернулася до суду з позовом щодо повернення коштів за придбаний йому автомобіль від компанії, на яку він не перераховував коштів! Ситуація абсурдна. Апеляційному суду передував суд першої інстанції, який, розібравшись в суті справи, позивачу відмовив, оскільки умовами договору було передбачено, що фірма приступає до виконання зобов’язань тільки після того, як фізична особа перераховує кошти на рахунок фірми. Так, як цього зроблено не було, відповідно й фірма до виконання умов договору не приступала.

Втім, Чернігівський апеляційний суд дуже довго розглядав описану вище справу, незважаючи на те, що апеляційний суд приймає рішення по факту, а не досліджує обставини. Так склалося, що головуючим у суді був скандальновідомий суддя Олександр Євстафієв, про якого почули і заговорили ще минулого року після того, як представник системи правосуддя, ймовірно, заснув під час розгляду цивільної справи. Мережа Інтернет у вільному доступі рясніє відео цього пікантного моменту.

https://www.youtube.com/watch?v=x0go2HxTXwE

Тоді було відкрито дисциплінарну справу Вищою радою правосуддя щодо судді Євстафієва, і суддю мали притягнути до дисциплінарної відповідальності за допущення поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя.

Як бачимо, Єстафієв працює і сьогодні, інша справа, як він це робить…

Рішення, яке він виніс тільки після ряду засідань, було неочікуваним і незрозумілим, більше того, воно суперечить здоровому глузду – апеляційну скаргу позивача було задоволено. За цим рішенням фізична особа  отримала авто, і при цьому звинуватила фірму, на яку не перерахувала кошти, тож фактично отримав автівку безкоштовно.

Ще один момент: повний текст рішення мав бути надісланий сторонам і оприлюднений ще 13 грудня 2021 року, але, з незрозумілих причин повного тексту рішення немає досьогодні. А це – порушення законодавства, оскільки минули всі можливі терміни і фірма фактично позбавлена права на його касаційне оскарження. Це свідчення того, що судова влада не виконує свої місії…

Ось так упереджено і однобоко було розглянуто справу в апеляційному суді… Це в тому органі системи правосуддя, на який сподіваються, як на гарант справедливості!

Тож напрошується питання: коли відбудуться суттєві зміни в судовій системі України? Чи можливо це? Чому суд не забезпечує справедливість у тій мірі, в якій її потребує суспільство? Громадяни втрачають віру до владних інституцій, і все більше зневірюються в тому, що в Україні можливі якісні зміни в плані захисту прав людини…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь