В Україні продовжуються новорічні та Різдвяні свята. Традиційно, 12 днів після Різдва Христового називають Святками і триватимуть вони аж до Водохреща 19 січня.
Вечір 13 січня, напередодні Старого Нового року, називають Щедрий вечір. Українці 13 січня також відзначають Маланки та Василів вечір.
У Щедрий вечір 13 січня молодь ходить по домівках, співає щедрівки, за що господарі їх щедро пригощають.
Головна страва Щедрого вечора – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною (м’ясом та салом).
Крім того, господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників.
Перед тим, як сісти за стіл, обов’язково молилися.
За матеріалами newch.tv
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram