Директор Ніжинської школи №1 Світлана Піменова: «Зміни – це не чиясь забаганка, а вимога часу»

 

 

 

 

З 2015 року українська держава опікується освітою, надаючи місцевим бюджетам відповідну субвенцію. Але постійно так тривати не може. Всі добре розуміють: освіті потрібні суттєві зміни. Рано чи пізно перед кожним освітнім закладом постане питання: як існувати далі? Звідки брати кошти? Над цим питанням кожний керівник навчального закладу повинен був замислитись ще вчора і не забувати про нього ані сьогодні, ані завтра.

Ми розуміємо, що за словами «Нова українська школа» стоять конкретні зміни в сучасній освіті, в тому числі й регламентовані державними документами – законами. Отже, ми живемо в епоху змін в освіті, забезпечити які повинен керівник закладу, і це ні в кого не викликає сумнівів.

І зміни ці – не чиясь забаганка, а, хоч якби пафосно це не звучало, вимога часу. Погодьтесь, ми хочемо для своїх дітей і кращих умов, ніж були свого часу в нас, і змістовного, не відірваного від життя навчання, і гарного виховання, і психологічної підтримки під час освітнього процесу.

Ніжинська освіта має чудові традиції, але час не стоїть на місці, й сьогодення диктує нам інші погляди на те, що повинен отримувати учень у школі.

Сучасний керівник зараз має безліч викликів: він повинен дбати й про умови навчання, й про здорове харчування, й про виконання навчальних програм, й про належне виховання дітей.

А ще повинен неухильно дбати про імідж закладу, який складається, перш за все, з іміджу вчителів-професіоналів.

Саме до таких учителів і віддають учнів батьки. А наповнюваність класів є показником того, ЯК школу цінують батьки, ЯК довіряють педагогам.

Звісно, класи понад 30 учнів – це забагато (хоч і ми маємо такий, виділили йому найбільше приміщення). Але наповнюваність 12-15 учнів у міській школі — при державному фінансуванні від 25 учнів — має спонукати до роздумів, чи у правильному напрямку ведеться робота в такій школі.

У нашому навчальному закладі наразі навчаються 423 учні. Заклад знаходиться у пристосованому приміщенні, і я, як ніхто інший, розумію, що значить облаштувати в такій школі класи для навчання та затишні зони для відпочинку. Пишаємось, що маємо відремонтовану актову залу та шкільне подвір’я з новою огорожею. На ці проекти використані кошти громадського бюджету.

Працюємо без упину, щоб комфортнішими стали наші їдальня та туалетна кімната. Не забуваємо про безбар’єрний простір та ресурсну кімнату. Є плани щодо облаштування другого комп’ютерного класу для молодших школярів.

Пишаємось успіхами наших дітей: щороку маємо 15-20 переможців олімпіад та конкурсів; успіхами вчителів, серед яких з’явився й успішно сертифікований педагог; нашою участю в європейських проєктах «Демократична школа» та «Молодь дебатує».

Розуміємо, що важливо мати маркери правильного руху, тому пройшли минулого навчального року державний аудит.

Під час аудиту зрозуміли просту істину: наші школи потребують покращення! Більшості з навчальних закладів, насамперед, бракує гарної матеріально-технічної бази. А на це потрібні чималі кошти. Ми звикли звертатися до бюджету, але ж він не гумовий.

Закон «Про освіту» зобов’язує кожний навчальний заклад дбати про фінансову самостійність. Про це повинен дбати керівник. Не сидіти і чекати манни небесної, а переживати за фінансову спроможність закладу. Протягом навчального року думати над тим, як вижити, які шляхи виходу зі скрутної ситуації.

Чи готовий наш заклад прийняти цілий клас з інших шкіл, на які чекає оптимізація? Так, готові. Це другий (наступного року – третій) і сьомий (наступного року – восьмий) класи. До початкової школи залюбки приймемо по 6-7 учнів до класу.

Хтось з класиків сказав, що в школі повинні бути старі стіни. Згодна, бо шаную добрі традиції нашого закладу. А от наповнення має бути новим та сучасним. І зробити школу по-справжньому сучасною – це завдання кожного педагогічного колективу.

 Автор: журналіст «УН» Валентина Савчук

Фото надано адміністрацією Ніжинської школи №1

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь