«Місцева влада та керівництво лікарні роблять все можливе, щоб зберегти відділення», — Олександр Костирко

 

 

 

 

Вже неодноразово представники місцевої влади Ніжина, керівники лікарень інформували жителів Ніжинської громади про те, що ані про закриття медустанов, відділень, ані про скорочення штату не йдеться. Однак спекуляції на цю тему тривають й надалі.

Кілька днів тому ситуацію прокоментувала гендиректор Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Калініченко. Зі слів Оксани Андріївни, найближчим часом скорочень у медустанові, яку вона очолює, не передбачається. Ще раніше, на останній сесії Ніжинської міської ради, питання про закриття дитячого та кардіологічного відділень у міській лікарні спростувала заступник Ніжинського міського голови Ірина Грозенко.

Нарешті за роз’ясненнями ми звернулися до генерального директора КНП «Ніжинська центральна міська лікарня ім. М. Галицького» Олександра Костирка. Олександр Михайлович надає відповіді на такі запитання: чи закриватимуться найближчим часом відділення у медустанові? Чи відбулося скорочення медсестер? Коли будуть встановлені КТ і цифровий рентгенапарат?

— Жодне відділення у нас не закрите. Наша лікарня є опорною по лікуванню хворих на COVID-19.

Під час третьої хвилі захворюваності, у жовтні – листопаді минулого року, через велику кількість хворих (понад 170 осіб) адміністрацією лікарні було прийнято рішення перепрофілювати чотири відділення: інфекційне, кардіологічне, дитяче та лор-відділення під ковідне. По лікарні було розроблено відповідний план. Нековідних хворих ми розміщували на вільні місця в інші відділення, в тому числі й пацієнтів кардіології, маленьких пацієнтів. Ми ніколи не відправляли людей до Чернігова! У дитячому відділенні тимчасово були змушені залишити лише ліжок.

З часом ситуація стабілізувалася. Наразі у дитячому відділенні працюють 20 ліжок, на території онкології – в окремому корпусі – є ще 30 ліжок. Тут також можуть лікуватися діти.

Станом на 30 січня у міській лікарні перебувало 16 маленьких пацієнтів. Тобто вільних ліжок ще достатньо.

У колишньому дитячому відділенні тепер знаходиться кардіологія. Тут розгорнуто 50 ліжок. При збільшенні ковідних хворих дане відділення може бути перепрофільоване під ковідне.

Станом на 30 січня у міській лікарні налічується 315 ліжок (неврологія – 60, кардіологія – 50, хірургія – 45, терапія – 35, інфекційне – 30, травматологічне – 30, офтальмологічне – 25, реабілітаційне з хворими опорно-рухливої системи — 10, реабілітаційне з патологією нервової системи – 10, дитяче – 20), а перебувають 278 пацієнтів.  Тобто 37 ліжок на сьогодні – вільні.

По наданню допомоги по напрямку COVID-19 задіяно інфекційне відділення на 30 ліжок і лор-відділення на 45 ліжок. В інфекційному відділенні перебувають важко хворі, які потребують додаткової кисневої підтримки і знаходяться на апаратах ШВЛ. Загалом розгорнуто 75 ліжок, а перебувають 65 хворих – 49 на коронавірус і 16 – на пневмонію. Тобто ліжок не задіяні.

Підкреслюю: у разі необхідності ми готові розгорнути додаткові ліжка і задіяти медичних працівників з інших відділень.

Дитяче і кардіологічне відділення ані на день не припиняли своєї роботи. За ці медичні пакети нам платить Національна служба здоров’я України, тому ми зацікавлені у тому, щоб дані відділення працювали. Можливо, дехто і хоче, щоб вони закрилися, але ми впевнені: місцева влада цього не допустить.

Щодо скорочення медсестер, інформація також не відповідає дійсності. Наразі у міській лікарні працюють 640 чоловік. Кілька медпрацівників ми перевели з одного відділення в інше. Сім жінок пенсійного віку, які вже фізично не могли виконувати свої обов’язки, пішли на заслужений відпочинок, і в цьому не варто шукати якісь підступи, адже це – життя: люди старіють і виходять на пенсію за віком.

Крім того, деякі зміни відбулися через відкриття на першому поверсі приймально-діагностичного відділення. Раніше тут розміщувалася кардіологія з 60 ліжками, тому ми змушені були оптимізувати деякі речі. Що стосується кадрів, приймально-діагностичне відділення взагалі не забезпечене медперсоналом. Ми з інших міст запрошуємо до себе професіоналів. То про яке скорочення йдеться?

Відносно КТ і цифрового ренгенапарата. Наріз обладнання монтує спеціальна бригада. Вже сьогодні очікуємо сертифікати з Міністерства охорони здоров’я. Профільний заступник міського голови Ірина Грозенко, не втрачаючи часу, інтенсивно працює у цьому напрямку, зокрема, з радіаційними комітетами, щоб якомога пришвидшити роботу.

Адже, ні про скорочення медперсоналу, ні, тим паче, про закриття відділень у міській лікарні наразі не йдеться.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь