Відбулася нарада по реалізації основних проектів на 2022 рік

Цього року в Ніжині планують втілити в життя чимало цікавих проектів. Детальне обговорення по реалізації основних проектів на 2022 рік по всім напрямкам життєдіяльності міста відбулося  на робочій нараді, 28 січня, у малій залі міськвиконкому.

Повідомляє Нежатин.

Насамперед повідомимо, що цього року  в міському бюджеті закладено значну суму на благоустрій парків та скверів нашого міста – скверу Богдана Хмельницького, Графського парку і, як розповів міський голова Олександр Кодола, заплановано початок масштабного проекту по реконструкціїї центрального парку Шевченка.

“Це – найбільший проект, дороговартісний,  його вартість за попередніми оцінками – понад 100 млн грн, – повідомив Олександр Кодола. –  Цього року маємо розробити проектно-кошторисну документацію і шукатимемо можливості для реалізації.

Разом з тим, цього року працюватимемо над розвитком інфаструктури міста, втіленням в життя програми по відновленню і будівництву нових тротуарів, ремонтом доріг…  Завдань багато, тому повинне бути чітке розуміння графіків і точний календарний план для їх раціонального виконання”.

Радник міського голови Сергій Охонько зазначив: “Минулого року наша команда ставила перед собою багато амбітних програм, і, незважаючи на те, з якою критикою і недовірою коментували це в соцмережах,  ми виконали практично все, що  планували. Цього року хотілося б побачити ще кращий результат!”.

Тож, серед запланованих проектів:

Реконструкція Графського парку

Підготовку до візуалізації парку з мінімальними затратами для навколишнього середовища і для бюджету міста розпочали ще минулого року. Тоді було заплановано проект, наближений до європейського формату: провести сучасний благоустрій парку, і при цьому максимально зберегти первозданну гармонію природи, зробити парк комфортним і цікавим як для ніжинців, так і для туристів.

“Наше першочергове завдання – закінчити проектування і передати  його на погодження Департаменту екології та  всім необхідним структурам, щоб проект нарешті затвердили, – зазначив Сергій Охонько, – після цього ми зможемо розпочати  поетапне будівництво цього парку”.

Керівник проекту – архітектор Леонід Воробйов представив свої напрацювання.

Серед них – облаштувати грунтові доріжки по території парку, відновити історичну алею, по якій, за переказами, ходили графи, також є ідеї щодо облаштування містка біля водойми.

Ось варіанти:

Сергій Охонько нагадав, що частина тротуарів у сквері Театральному до цих пір не обкладена плиткою, тому потрібно комплексно завершити ці роботи.

Сквер Героїв Крут

На проект реконструкції цього скверу в бюджеті міста закладено 50 тис. грн. Минулого року ДП “Ніжинське лісове господарство” було проведено конкурс на кращу візуалізацію. Планувати наступні роботи будуть з  переможцем, і в подальшому ДП “Ніжинське лісове господарство” теж готове допомогати в проекті реконструкції.

“Хочу підкреслити, – зазначив Сергій Охонько, – що цей сквер має відповідати історичній тематиці й інформувати про події, які в 1918 році відбулися під Крутами”.

Сквер Богдана Хмельницького

Ще на один сквер у центрі міста чекає оновлення. Експертиза проекту має бути готова до кінця місця. Родзинкою скверу можуть стати вінтажні ліхтарі. Що важливо – крім естетики, вони ще й антивандальні.

Розробити схеми тротуарів по місту

Сергій Охонько запропонував розробити схеми тротуарів і розділити їх на три формати:

1. схема тротуарів по центральній історичній частині міста з визначенням їх стану (які з них нові, які потребують ремонту, а які – будівництва). Схема має бути розроблена таким чином, щоб пішоходи могли переходити з тротуара на тротуар;

2. розробити по місту маршрути з якісним тротуаром і цікавими назвами.  “Скажімо, це може бути Маршрут Спорту, протяжністю в 10 км, маршрут Гоголя, Шевченка, Гребінки, або, як це вже є запорядковано в інших містах, такі собі доріжки з назвами кольорів, наприклад, Помаранчевий маршрут, Червоний маршрут, – розповів Сергій Миколайович. –  Або ж, як варіант, маршрут може бути прив’язаний  до певних історичних подій. Вони можуть пересікатися і доповнювати один одного. Це цікаво, погодьтеся. До того ж, такі маршрути спонукатимуть людей  проводити більше часу на свіжому повітрі, а не біля екранів  телевізорів, прогулюватись, спілкуватися, а піші прогулянки  неабияк корисні для здоров’я. Бажано, щоб таких маршрутів по місту Ніжину було до 8, з різною протяжністю”.

3. Тротуари біля шкіл – підхід до всіх шкіл має бути безпечний і комфортний. Батьки не повинні хвилюватися про безпеку школярів дорогою до школи. Проблематику, яка існує,  потрібно усунути.

Також розглянули такі проекти:

продовжується робота по приведенню  у належний стан фасадів будинків, відповідно до вимог  дотримання дизайн-коду в центральній частині міста. Це стосується і багатоповерхівок, і приватного сектору. Сергій Охонько розповів: “Минулого року з мешканцями таких будинків було проведено роз’яснювальні роботи, усім пояснили, що є вимоги дизайн-коду і їх потрібно дотримуватися, щоб наше місто ставало ще кращим.  Того року, в разі невиконання цих умов, штрафи не було накладено ні на кого, але цього року, якщо власники будинків все ж таки не будуть приводити до належного охайного стану паркани та фасади  своїх будинків,  будемо шукати на них інші шляхи впливу”.

Проект “Підземне місто”

Це – найважливіший проект в культурній та історичній сфері Ніжина,  і є пріоритетним в туристичному маршруті. Найближчим часом, а саме  5 лютого має відбутися  зустріч із керівниками управління культури щодо визначення відповідального проектанта, який розробить візуалізацію підземного міста. Після цього розпочнеться робота з проектантом. “Наше основне завдання – до кінця року отримати повноцінний проект, який пройде всі експертизи”, – підкреслив Сергій Охонько.

Озеленення центру

Триває робота з мешканцями будинків у центрі щодо облаштування вікон і балконів вазонами з квітами. Минулого року власникам квартир, чиї вікна виходять на центральну частину міста, було запропоновано безкоштовно отримати вазони для квітучих насаджень. Бажаючі подавали свої заявки до КП “Служба Єдиного Замовника”, їх буде опрацьовано. Крім цього, ректор НДУ імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко  повідомив, що гуртожиток, який розташовано на центральній площі, також прикрасять вазони з квітами. Підприємець Марина Соловей домовилася з мешканцями будинку по вулиці Гоголя, що вони теж розмістять на своїх балконах вазони з декоративними квітами. Тож робота  в цьому напрямку продовжується. “Це – пілотний проект, – зауважив Сергій Охонько, – будемо спостерігати, як він покаже себе в Ніжині, наступного року зробимо висновки і сплануємо подальші дії”.

Ландшафтний дизайнер Наталія Довгаль також повідомила, що працівники банку “Пумб” теж  надали згоду на озеленення, і запропонувала варіанти декоративних озеленень перед будівлею міськвиконкому.

Також на нараді підіймали питання  щодо майбутньої діяльності ТОВ “НіжинТеплоМережі”, і полігону – щодо останнього, то є декілька варіантів будівництва переробного заводу.

Отже, роботу по реалізації основних проектів на 2022 рік розпочато. Виконавці отримали відповідні  доручення та терміни, протягом яких має бути виконане те чи інше завдання.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь