Повідомлення Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

 

 

 

 

У ТГ-каналах, афільованих з російськими спецслужбами, розповсюджується інформація про радіоактивну саморобну бомбу, яку мають скинути на територію РФ після початку бойових дій. Це повідомлення супроводжується відповідним відео.

Але при перегляді відео кидається у вічі недбалість його авторів: у підписі, який зроблений на українській мові, допущено багато граматичних помилок. Так, «радіоактивним»”, а не «радиоактивним»; «поразка», а не «ураження»; «розроблений», а не «розроблень» тощо. Це все видає російське походження авторів сюжету і погане знання ними української мови.

До того ж, справжній Нацкорпус ставить у своїх відео інший логотип і в іншому місці (у лівому верхньому, а не у правому верхньому, інший колір і компонування), ніж автори фейкового відео).

Сам Нацкорпус також спростував своє «авторство» цього відео.

Цікава і схема розповсюдження: першоджерелом інформації є телеграм канал “Політнавігатор”, який знаходиться в оккупованому Криму, але публікація розміщена ще… 10 грудня 2021 року.

Наразі цей матеріал «покращено» і розповсюджується по інших російських TГ-каналах, наприклад, Самооборона Горлівки, Джокер ДНР, Pravda News і тп.

Тому очевидно, що перед нами продовження інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їх колаборантів у Криму та на Донбасі.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь