Російські хакери проти українських кіберспеціалістів – експерт вказала на успіх України

 

 

 

 

Війна чіпляє набагато більше людей, ніж здається. І коли потрібно терміново забрати дітей зі школи, бо її нібито замінували, чи не працює “Дія” через кібератаку – це і є війна, за якою стоїть РФ.

Про це йдеться у розповіді експерта з кібербезпеки Марії Тищенко.

За минулий рік СБУ заблокувала 2200 кібератак, за січень цього року – їх вже понад 120, включаючи ту, що пошкодила сайти міністерств. Більшість українців у той час відмічали новорічні свята та відпочивали.

«Атаку помітили переважно ті, хто її відбивав – кіберфахівці СБУ. І вони непогано впоралися: вже через добу всі сайти працювали, а серйозного витоку даних не сталося. Але теза про “все пропало” Росією успішно поширювалась ще кілька днів», – пише автор.

Ситуація із січневою атакою хакерів показала: кіберфахівці в Україні непогані, і мають в арсеналі напрацьовані схеми, як відбивати атаки і реагувати на них без паніки і хаосу, зазначається в блозі.

Про це говорять і міжнародні партнери – європейці підтримали Україну та визнали, що реакція країни була професійною та швидкою.

«Реакція України на кібератаки була дуже ефективною та професійною. Україна стала здатною до самостійного захисту від масштабних кібератак», – йшлося у повідомленнях з-за кордону.

Таким чином посадовці Євросоюзу усвідомили, наскільки високий рівень мають українські кіберфахівці.

«Дивно, що самі європейці “не знали, що таке може статися”. Хоча кібератаки РФ на європейські та американські ресурси давно стали звичайним явищем. Але тепер, маючи такий кейс, як січнева кібератака, СБУ зможе багато нового розповісти іноземним колегам з кібербезпеки. І результати розслідування покажуть, мабуть, чимало цікавих ланцюжків між хакерами та російськими спецслужбами», – пише автор.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь