Не пропустіть! Ексклюзивна виставка картин Олександра Кошеля – в Ніжині

 

 

 

 

Незабаром відбудеться по-справжньому непересічна подія у культурно-мистецькому житті Ніжина. А саме, у відділі Художній музей НКМ ім. І. Спаського відбудеться ексклюзивна виставка картин нашого земляка, одного з найвідоміших українських художників-ілюстраторів Олександра Кошеля.
Олександр Іванович Кошель народився 10 лютого 1952 р. на Чернігівщині. У 1972 р. закінчив Мінське художнє училище при Національній Академії мистецтв Білорусі. З 1973 р. працював у бюро технічної естетики при головному архітекторі ніжинського заводу «Прогрес» виробничого об`єднання «Арсенал».
Займався проблемами ергономіки, проектуванням малих архітектурних форм, виставкових та музейних експозицій. Розробляв ескізи поштових марок та конвертів.
З 1979 р. почалось співробітництво митця з Українськими книжковими видавництвами «Веселка», «Дніпро», «Радянська школа», «Освіта», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Парламентське», «Юніверс», «Десна», «Марка України». О. Кошель – багаторазовий дипломант, лауреат конкурсів «Мистецтво книги», учасник багатьох виставок книжкової та прикладної графіки. У 1979 р. він став дипломантом міжнародної виставки у Москві, наступного року представляв свої роботи на міжнародній виставці у жанрі спортивного плакату. У році 1981 брав участь у художньому вернісажі “Художники Чернігівщини”. Декілька років поспіль, починаючи з 1982, ставав дипломантом виставки “Художник і книга”. Його ілюстрації, книги та поштові мініатюри демонструються у багатьох країнах світу та викликають захоплення у всіх, хто хоча б раз мав нагоду побачити його живописні твори. За 30 років роботи Олександр Іванович проілюстрував понад 100 літературно-художніх видань.
Слід зауважити те, що майже два десятиліття митець передавав свої знання та вміння молодому поколінню – студентам Ніжинського училища культури та мистецтв ім. М. Заньковецької (зараз КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради). Ось як про Олександра Івановича висловилась одна з його студенток:
«Я навчалась у Олександра Івановича Кошеля, улюблений мій викладач! Досягнути у творчості хоча б половини його рівня – це, дійсно, висока планка і заповітна мрія для більшості художників-початківців. Хай живе українська професійна ілюстрація! Тоді будуть жити українські казки, українська дитяча література загалом. І, я впевнена, нове покоління, яке виросте на гарних, якісних виданнях, стане гідною зміною сучасникам і матиме сильний внутрішній потенціал для культурно-духовного відродження України».
Крім книжкової ілюстрації митець займався створенням проектів іконостасів, писав ікони. Іконостаси його роботи було виготовлено та встановлено у ніжинській церкві Всіх Святих, в одному з Конотопських храмів та чернігівський церкві Михаїла і Федора.
Внесок Олександра Кошеля у розвиток українського мистецтва є неоціненним та надзвичайно важливим для нас і майбутніх поколінь, тож запрошуємо вас на художню виставку робіт, які вперше будуть представлені широкому загалу.
Відкриття виставки відбудеться у відділі Художній музей 8 лютого (вівторок) о 14:00. Адреса: вул. Небесної Сотні, 11. Виставка триватиме з 8 лютого до 3 березня 2022 р.
Деталі за номером: 063 630 48 02
Еліна МАРТИНОВА, завідувачка відділу Художній музей
НКМ ім. І. Спаського

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь