Ніжинський стоматолог за покликанням, який продовжив сімейну традицію

 

 

 

 

9 лютого у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день стоматолога – лікаря, знайомого багатьом з дитинства та у дорослому житті.

Проблеми з зубами турбували людей завжди, тому й професія стоматолога давня. Перші послуги лікування зубів почали надавати ще за 7 тисяч років до нашої ери. А ось професійне свято дантистів з’явилося у нашій країні відносно недавно – у 1993 році за указом президента України.

9 лютого для святкування обрали невипадково – у цей день християни вшановують Святу Аполлонію, християнку та доньку олександрійського чиновника. Саме в цей день 249 року гонителі християнства завдали їй жорстоких тортур. Вони виривали їй зуби, вимагаючи, щоб Аполлонія зреклася християнства. Однак вона була незламної віри: сама кинулася у вогонь і загинула. 300 року її канонізували як Святу мученицю. З того часу існує повір’я: якщо вимовити ім’я Аполлонії або помолитися їй, зубний біль вщухне.

Привітати свого дантиста в цей день в Україні вже стало доброю традицією. Неабияк про це свідчать пости в соціальних мережах.

Журналісти Нежатин з нагоди свята поспілкувалися з молодим та перспективним ніжинським дантистом Вадимом Абраменком.

Вітаємо із святом, Вадиме Володимировичу! Розкажіть, що означає для Вас ваша професія та яке її місце у вашому житті. Чому вирішили стати саме стоматологом?

Дякую за вітання. Моя професія займає основне місце в моєму житті. Це не тільки робота, це ще й хобі! Обрав я її давно, ще у раньому дитинстві, коли ходив на роботу до свого батька… стоматолога! Так вийшло, що спочатку я всьому вчився у батька, а сьогодні ми вже вчимось один у одного, це радує. Зараз з упевненістю можу сказати, що я стоматолог за покликанням, який продовжив сімейну традицію. Якось так.

Розкажіть про проблеми, з якими зіткнулись під час роботи. Як їх вирішували?

Проблеми в основному пов’язані із пацієнтами, з їх страхом перед представниками моєї професії. Це страх перед болем, і перед стоматологами, який в нашого народу склався на ментальному рівні. Я, перш за все, намагаюсь заспокоїти кожного пацієнта, а також роблю все можливе, щоб зламати стереотипи.

Пригадайте цікаві випадки, пов’язані із Вашою професійною діяльністю.

Був один дуже проблемний пацієнт. Запущений випадок. І я радий, що зміг допомогти. Додам, що сьогодні вся його родина лікується в мене. Їх вдячні посмішки – велика винагорода за мою роботу.

Ще один цікавий випадок – на пацієнта не діяли знеболювальні. Як виявилось, це побічна реакція на алкоголь, вжитий під час відпустки. А так випадків з цікавинками багато. В силу професії можна зіткнутись із різними людьми і різними проблемами.

-Сьогодні Ваше професійне свято. Що побажаєте колегам у цей день?

Всім колегам, братам і сестрам по професії бажаю, перш за все, здоров’я. Ми на посту. Тому хворіти нам не можна. Бережіть себе і свої родини. Також бажаю наснаги на нові звершення і побільше вдячних  та здорових посмішок від пацієнтів! 

Наша редакція приєднується до вітань. Бажаємо всім ніжинським стоматологам добра, щирості, поваги і вдячності пацієнтів. Ваша професія дуже важлива, тому знаходьте себе в ній і розвивайтесь, як професіонали!

Спілкувалася Світлана Охріменко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь