На кафедрі біології Ніжинського університету зимують двоє кажанів

 

 

 

 

У листопаді минулого року Нежатин розповідав вам історію про те, як старший викладач кафедри біології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Борис Кедров прихистив кажана, якого знайшли на балконі однієї з квартир…

ЧИТАТИ: Викладач Ніжинського вузу опікується кажаном

Зима добігає кінця, і ми поцікавилися у Бориса Юрійовича, чи перезимувала ця мила тваринка?

“На жаль, ні, – зізнався Борис Кедров. – Це була мила дівчинка, виду Пергач пізній.

Ось вона – фото Андрія Кедрова

Вийшло так, що тваринка травмувала собі передпліччя. Ми з усіх сил намагалися її врятувати, зверталися до ветлікарні, де кажану надали допомогу. Після цього тваринка прожила у нас ще три тижні, й все одно померла…”.

Але нині в холодильнику на кафедрі біології Ніжинського університету мирно спить інший кажан. Цього разу хлопчик, вже інщого виду – Нетопир білосмугий.

“На початку грудня тваринку забрали з Ніжинського пологового, – ділиться Борис Юрійович.

– У Ніжині, по вулиці Амосова – ціла колонія таких. Це – найчисельніший вид. Вони люблять селитися поблизу щілин під вікнами, біля металевих зливів, і облюбували цей район у нашому місті ще з 1999 року”.

За словами Бориса Юрійовича, кажана планують повернути на територію пологового у квітні.

Але на цьому пригоди з кажанами аж ніяк не закінчилися…

Борис Кедров похвалився, що днями Нетопиру білосмугому компанію в зимовій сплячці  склав… ще один кажан!

Бережно передала йому тваринку до рук колишня учениця викладача Ніжинського вишу. Цього разу кажан з іншого району Ніжина, й того ж виду, що була перша знайда – Пергач пізній.

“Це хлопчик, – посміхаючись, розповідає Борис Юрійович. – Донька моєї знайомої, в квартиру до яких він потрапив, чомусь думала, що це дівчинка, й спочатку назвала тваринку Нора. Кажан мирно сидів у них в квартирі на шторах біля вікна. Очевидно, прокинутися так рано кажана спонукали різкі перепади температури – від -9 до + 2. Ймовірно, Норіс жив десь у вентиляційній системі, а потім прокинувся, намагався вилізти і так опинився у людській оселі.

Я помістив Норіса до старенького холодильника “Днепр”, що на кафедрі біології, у тій картонній коробці, в якій мені його віддали. Зазначу, що таки неспокійний на вдачу цей кажан! Навіть рота відкривав, щоб вкусити мене, але здійснити свої наміри йому не вистачило сил. Отож, помістив я його до холодильника, а наступного дня відкриваю ту картонну коробку, а кажана в ній немає. Знайшов його на найнижчій полиці… Там він мирно спав”.

Норіса помістили до пластикового контейнера разом з його майбутнім товаришем.

“Худенький він, – турботливо зазначив Борис Юрійович. – Треба буде підгодовувати”.

Зазначимо: кажани полюбляють їсти комах під назвою мучний хрущак. Ці комахи продаються в магазинах, але, на жаль, не в Ніжині. Такі “ласощі” потрібно замовляти через інтернет. “Цей корм хрусткий, в ньому багато хітину, тому кажанам він до смаку, – розповідає Борис Кедров.

Борис Юрійович зазначив, що сонні кажани перебувають у стані заціпеніння. Але якщо помістити їх хвилин на 30 до теплої кімнати, починають прокидатися і при цьому дуже тремтять. А потім, коли остаточно проганяють сон, демонструють неабиякий прилив енергії!

Ось таке миле, сонне маля…

Ну а поки тваринки мирно сплять і чекають весну. При тому не перші ранні сонячні промінчики, а повноцінне тепло. Тож дивитимуться свої кажанячі сни вони ще аж до квітня…

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь