У Чернігові зносять дворянський будинок: скільки йому років та хто у ньому жив

 

 

 

 

Будинок на вулиці Гончій, 62,  у якому жили представники старовинних дворянських родин Тризн та Бакуринських, почали розбирати ще наприкінці грудня минулого року. На це першими звернули увагу та нагадали про славетне минуле будівлі активісти проєктів «Дерев’яне мереживо Чернігова» та «Цікавий Чернігів».

Історія будинку

Маєток побудовано наприкінці 1880-х років. Тож його вік перевищує 130 років. Він пережив дві спустошливі війни та масові знесення 70–80-х років минулого століття.

Будинок на Гончій, 62, був зведений статським радником і кавалером багатьох орденів, головою повітової управи та членом губернського земства Дмитром Тризною. Його ж дружина, Ганна Бакуринська, також належала до відомого дворянського роду, будинок яких і нині стоїть через дорогу.

– Дві шляхетні родини – два величні будинки один навпроти одного. Не було такого торжества чи навіть маленького приводу, коли б обидві великі родини не збиралися разом. У цьому будинку бували й родичі Тризн – Тищинські, Рашевські, Тессени, Барщевські… Але всьому доброму і світлому буває кінець, – констатували учасники «Цікавого Чернігова».

У 1919 році більшовики розстріляли Олексія Бакуринського та його сина і племінника Дмитра Тризни – Олександра. Згодом і самі будинки націоналізували й розграбували. Тим не менш після цього трагічного періоду будинок Тризн ще понад 100 років слугував житлом для кількох поколінь чернігівців.

Дворянський будинок зносять у Чернігові: Скільки йому років та хто у ньому жив, фото-2

Спроби врятувати не допомогли

Уже майже два місяці історичний будинок розбирають. Активісти намагалися донести до влади та бізнесу необхідність збереження таких об’єктів, проте марно.

– Будинок зноситься. Зноситься попри значення для міста, значення для історії, значення для хваленого «туристичного потенціалу». Довгі розмови про створення закритого для нової забудови кварталу історичних будиночків у межах незачепленого війною охвістя вулиць Мстиславської – Гончої – Київської так і лишилися колами на воді, – прокоментували автори спільноти «Цікавий Чернігів».

Крім будинків Тризн та Бакуринських, у цьому кварталі також розташована майже 200-річна хата Преліних – єдина, що пам’ятає Тараса Шевченка, який спинявся тут у свій останній візит 1847 року, вказали історики.

Дворянський будинок зносять у Чернігові: Скільки йому років та хто у ньому жив, фото-3

Зберегли частинку історії

Проте будинок – це не тільки його минуле, а й унікальна архітектура. За словами засновника ініціативи «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслава Іващенка, з будинку, який розбирають, вдалося врятувати два унікальних фрагменти візерунків, що прикрашали його.

– Дякую Марині Донець за те, що роздобула для нас зразки мережива з цього будинку. Хоча наявність фотографій дозволяє мені відтворити всі ці візерунки в майбутньому, ці зразки різьблення – це те, до чого можна доторкнутися. Те, що фізично поєднує нас із містобудівничими столітньої давнини. Те, що дає чітке розуміння габаритів цього оздоблення, – розповів Станіслав Іващенко.

www.0462.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь