У Ніжині працюють самовіддані, харизматичні та невтомні екскурсоводи, безмежно закохані в рідне місто!

 

 

 

 

Щорічно, 21 лютого, світова спільнота відзначає Всесвітній день екскурсовода – професію, без якої неможливо уявити розвиток туристичної галузі, особливо у стародавніх камерних містечках.

Існує думка, що ця професія буденна, шаблонна і кожен її день схожий на попередній. Екскурсія, підготовка до екскурсії і знову екскурсія. І лишень той, хто працював у цій галузі, або гарно знайомий з екскурсійною «внутрішньою кухнею», не погодиться з попередньою думкою.

Професія екскурсовода ХХІ ст. – це щоденний креатив та неймовірна самовіддача. Тут не можна «грати в пів сили» чи «для галочки». Цією професією треба жити, рухатися вперед, харизматично переступаючи через такі поняття, як «втома», «вільний час», «вихідний» чи «відпустка». Лише так можна досягти успіху, що вимірюється не заробітними платами, а захватом та блиском очей екскурсантів, які дякують тобі за мандрівку в світ призабутого і невідомого минулого.

Екскурсовод – він як провідник на невідомій території, лише він знає таємні стежки. Від нього залежить те, чи будете Ви кожні п’ять хвилин дивитися на годинник і чекати закінчення екскурсії, чи з захватом незчуєтеся від втрати відчуття часу. Екскурсовод часто є першою людиною, амбасадором, який зустрічає Вас і презентує Вам нове місто.

Не існує двох однакових екскурсій. Кожна екскурсія є неповторною й цю неповторність формують люди. Вік, стать, професія, життєві переконання, особисті хобі та інтереси, фізичний стан та наявність чи відчутність настрою в екскурсанта. Це далеко неповний перелік дрібниць, які формують кожну екскурсію. Дрібниці є особливими, саме вони задають ритм та неповторність екскурсійного спілкування. Шалений пошук шляхів достукатися до сердець екскурсантів та пробудити в них інтерес та захоплення новим музеєм чи містом і є найцікавішим моментом роботи екскурсовода.

Місто Ніжин славиться своєю історією та збереженими на його території історичними, культурними та архітектурними пам’ятками.

Ніжин є містом музеїв, а точніше сказати містом-музеєм.

Унікальна «Поштова станція», невичерпна скарбниця знань – «Рідкісна книга», захоплююча картинна галерея Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, повертаючий з небуття меморіальний будинок-музей мореплавця Юрія Лисянського. У Ніжині працюють самовіддані, харизматичні та невтомні екскурсоводи, які безмежно закохані в рідне місто та прагнуть розкрити секрети його унікальності кожному гостю.

Легкої роботи, незабутніх екскурсій, невичерпної енергії та міцного здоров’я ніжинським екскурсоводам:

Лілії Руденко (музей «Поштова станція»),

Ірині Радей (музей «Поштова станція»),

Олександру Морозову (музей «Рідкісної книги» та Меморіальний будинок музей Юрія Лисянського),

Геннадію Дудченку (директору Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Спаського),

Анні Парубець  (Музейний комплекс Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя)

й кожному, для кого екскурсовод – не лише слово чи професія, а спосіб життя!

Роман Желєзко – краєзнавець, екскурсовод

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь