В селі Мартинівка на Чернігівщині орки розстріляли пам’ятник радянському солдату

 

 

 

 

Село Мартинівка Парафіївської громади одне із кількох, яким постійно курсувала ворожа техніка. Весь час люди жили у підвалах та виходили аби погодувати худобу. 31 березня, відходячи в бік кордону, російські військові обстріляли майже кожну місцеву господу, декілька із них згоріли. Під ворожий вогонь потрапили машини, пам’ятники, 9-річна дівчинка та чоловік, який помер від пострілу у серце.

Пам’ятник Захисникам села Мартинівка, що на Ічнянщині простояв тут понад 70 років до 31 березня 2022 року. Коли звідси виходила колона російських окупантів, вони відстрелили голову солдату-захиснику.

“Підходиш – плакати хочеться. Ми прийшли, плакали. Це ж пам’ятники, оці що проходили – їхнім прадідам. Там загиблі лежать, самі росіяни, що звільняли село”.

Обстріляні пам’ятники і згорілі хати: як оговтується після обстрілів село МартинівкаФОТО Суспільне Чернігів

Обстріляні пам’ятники і згорілі хати: як оговтується після обстрілів село Мартинівка

Під обстріли того дня потрапив і сусідній постамент Кобзареві. Але він вистояв.

“Оце останній раз, це 36 день якраз, нам дали тут. Вони просто стріляли, лазили по погребах, по хатах, тягли все 00:39 00:50 Хто в погребах, теліпало, хто в ліс, хто куди, у канави, рови. Ад був”, – розповідає жителька села Валентина Оніщенко.

На Чернігівщині під час відступу росіяни розстріляли пам'ятник радянському солдатуФОТО: Суспільне Чернігів

На Чернігівщині під час відступу росіяни розстріляли пам’ятник радянському солдату

В ці дні без господи залишилися родина Гуржій – від потрапляння ворожого снаряду їх будинок згорів.

“Сина ще б трохи і вбили. Він на хаті новій був та вогнегасником тушив. Коли вони як дали, він зістрибнув. Добре, що хоч живим остався”, – розповідає Григорій Гуржій.

Обстріляні пам’ятники і згорілі хати: як оговтується після обстрілів село МартинівкаФОТО: Суспільне Чернігів

Обстріляні пам’ятники і згорілі хати: як оговтується після обстрілів село Мартинівка

Горіли на цій вулиці іще кілька будинків та сараїв. Деякі – тліють і досі. Під обстріли росіян потрапив спецтранспорт місцевої амбулаторії та ось ця господа, власнику якої 92 роки.

“Створимо комісію, які здійснить фото та відеофіксацію, виїде на ці всі місця, спільно з органами місцевого самоврядування, ДСНС, правоохоронними органами. Зафіксуємо всі ці пошкодження і надалі будемо подавати, клопотати, ініціювати про компенсацію людям, які втратили, які зазнали цього горя”, – каже в.о. Прилуцької військової адміністрації Володимир Чернов.

Відомо про поранену 9-річну дитину та щонайменше про одного загиблого жителя Мартинівки. Чоловіка, який мешкав на краю села та розповідав про переміщення ворожих колон. Тепер поруч стоїть спалений ворожий танк.Обстріляні пам’ятники і згорілі хати: як оговтується після обстрілів село МартинівкаФОТО: Суспільне Чернігів

suspilne.media

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь