Відомо прізвища рашистів, що блокували Чернігів

 

 

 

 

Журналісти “Радіо Свобода” змогли ідентифікувати та поспілкуватися з деякими військовослужбовцями 35-ї окремої мотострілецької бригади з Алейська на Алтаї та 90-ї танкової дивізії з міста Чебаркуль Челябінської області. Ці частини брали участь у масштабному наступі Росії на Україну в Чернігівській області.

Прізвища деяких військовослужбовців зі складу з’єднань, які брали участь у війні Росії проти України на Чернігівському напрямку, а зараз перебувають на території рФ, журналісти отримали від джерел в українській розвідці. Видання знайшло військовослужбовців рФ у соцмережах та поспілкувалося з деякими з них.

Один з окупантів – військовослужбовець 35-ї окремої мотострілецької бригади В’ячеслав Попов. Він активно фіксував своє перебування в Україні, і, судячи з фото, його підрозділ облаштувався в одному з будинків мирних жителів. У чужому будинку він фотографував косметику та коштовності, на одному зі знімків можна помітити написи українською мовою. За інформацією журналістів, ці зображення він надсилав своїй дівчині.

Ще один військовослужбовець цієї бригади – командир взводу управління першої гаубичної самохідної артилерійської батареї Ігор Луканін. Журналісти написали йому у “ВКонтакте”. Спочатку він відповів “Слава Україні” та “Героям слава”. А після запитання про участь у бомбардуваннях Чернігова закрив доступ до своєї сторінки та можливість надсилати йому повідомлення.

Інший військовослужбовець, Павло Мурнаєв, у відповідь на повідомлення запитав, звідки у журналістів дані, що він був в Україні. Коли зрозумів, що є відповідні знімки, написав “Буває”, але видалив повідомлення. Також зі складу 35-ї бригади відомо про перебування в Україні сержанта Дениса Семенюка, командира машини, оператора взводу протитанкових керованих ракет. Лейтенанта Олександра Стрєльнікова, командира взводу протитанкових керованих ракет, а також капітана Іван Теплих. Звання Сергія Золотова, Олександра Чистякова, Юрія Ашихміна, Олександра Алексєєва та Віктора Циганкова встановити не вдалося”, – зазначає “Радіо Свобода”. Ще один військовослужбовець, Олександр Бровко, імовірно, сфотографував увесь свій підрозділ на території України. Також, за даними журналістів, Сергій Мальцев із 35-ї ОМСБр написав рапорт про відмову від подальшого перебування на території України через “пригнічений морально-психологічний стан у зв’язку з загибеллю товаришів, а також із наближенням закінчення контракту”. У документі Мальцев стверджує, що був в Україні з 24 лютого до 31 березня. Ні Мальцев, ні інші згадані військовослужбовці на дзвінки та повідомлення у соцмережах не відповіли.

Журналісти також знайшли фотографії, зроблені військовослужбовцями 90-ї танкової дивізії під час перебування в Україні. Зокрема, такі знімки робив Віталій Антонов. На одному з його селфі можна побачити велику колону позаду, на багатьох фотографіях він із характерними червоними позначками на військовій формі, а також на кількох зображеннях помітно бронетехніку з тактичним знаком “О”. Саме таке маркування має підбита російська техніка у звільнених селах на підступах до Чернігова. Журналісти додзвонилися до Антонова, проте своє перебування в Україні він заперечував, а потім видалив фотографію зі своєї сторінки “ВКонтакте”. Водночас залишив її в “Однокласниках”, де можна побачити перепости зі сторінок “танкові війська”. Заперечує свою участь у війні й Максим Клименко. Каже, що він “сам наполовину українець” і востаннє був в Україні в бабусі 2011 року під час шкільних канікул. А зі служби нібито пішов півтора року тому. “Радіо Свобода” з’ясувало, що Клименко разом із ще одним військовослужбовцем 90-ї танкової дивізії Ісламом Євстроповим разом навчалися в Уссурійському суворовському військовому училищі. Також журналісти знайшли їхні фото, які, ймовірно, зробили під час перебування в Україні. Джерела журналістів також повідомили про участь у війні військовослужбовців 90-ї танкової дивізії лейтенанта Андрія Ігнатова, Олексія Бульньова, Дениса Загідуліна та Дениса Галицького, проте на повідомлення у соцмережах та дзвінки вони не відповіли. За даними джерел, уже найближчим часом і 35-ту окрему мотострілецьку бригаду, і 90-ту танкову дивізію знову залучать до війни проти України.

Ольга БЕРЕЗЮК журналістка

cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь