Таксидермія – друге захоплення мисливця з Ніжинщини. Фото

 

 

 

 

Ви, напевно, бачили опудала птахів, риб, звірів. Так от, галузь, яка цим займається, називається – таксидермія. Вона з рідні природознавства. Своїм корінням сягає аж в сиву давнину. Починала свій розвиток як ремесло, сьогодні – один з напрямків мистецтва.

Головними традиційними об’єктами уваги таксидермістів є птахи і ссавці, насамперед види з числа мисливської фауни.

Багато хто вважає, що будь-який мисливець може самостійно зробити опудало з своєї здобичі. Насправді ж, ремесло таксидерміста освоїти складно, і такі фахівці досить рідкісні.

Серед умільців-таксидермістів й житель нашої громади Андрій. Цей чоловік – мисливець. А таксидермія – друге його захоплення.

Виготовлення опудал – досить трудомісткий і дуже цікавий процес. Тут необхідні акуратність і точність. І обережність теж не завадить. Відокремити за допомогою тонкого скальпеля шкіру птаха разом з пір’ям від м’яса не так і просто. А ще пір’я птиці не повинно бути забруднене кров’ю.Цілий перелік рекомендацій і настанов існує для подібних майстрів, щоб якісно виконати роботу.

Виготовлення опудал вимагає індивідуального підходу. Андрій, як справжній художник, створює сюжет, композицію (позу тварини), наділяє тварин характером, природною пластикою. Для нього важливо не тільки точно зобразити зовнішній вигляд птаха чи звіра, але і відтворити його динаміку і енергетику.

Експонатами Андрій прикрашає кімнати. За задумом художника, термін їх зберігання – десь зо два століття.

Вісник Лосинівської громади

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь