Троє вихідців з Ніжинщини – заслужені лікарі України

 

 

 

 

Кожен край, кожен населений пункт має свою історію, своїх видатних особистостей. Не виняток з цього і села Лосинівської громади.

Так, село Сальне Ніжинського району серед відомих земляків має й трьох заслужених лікарів України – Анатолія Івановича Темчуру, Володимира Івановича Яриніча та Миколу Михайловича Покрасьона.

Кожен з них зробив великий внесок у розвиток української медицини. Їх професійна компетентність, самовіддача, працездатність варті, щоб ми знали про них, пишалися їхніми здобутками.

Анатолій Іванович Темчура народився 2 квітня 1936 року в с.Сальне Ніжинського району.

В 1959 р. закінчив Київський медичний інститут і того ж року прийшов у Чернігівську центральну районну лікарню на посаду лікаря-стоматолога, хірурга. З 1970 р. – заступник головного лікаря по медичній частині, з 1974 р. – завідуючий хірургічним відділенням. 16.05.1978 призначений головним лікарем Чернігівського району. З 1989 р. – завідуючий хірургічним відділенням ЦРЛ. Відмінник охорони здоров’я, нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2009), медаллю «Ветеран праці», заслужений лікар України. Його стаж роботи в ЦРЛ – 51 рік. Жителі району знали Анатолія Івановича, найперше, як прекрасного хірурга. Помер наш земляк у 1989 році.

Володимир Ілларіонович Яриніч народився 18 січня 1941 року в селі Сальне Ніжинського району.

Після закінчення Дніпропетровського медичного інституту в 1963 році направлений на роботу в Кіровоградську область. 3 1963 до 1965 року працював лікарем-педіатром Катеринівської дільничної лікарні Кропивницького району, з 1965 до 1974 року працював лікарем-анестезіологом, хірургом, завідуючим хірургічним відділенням районної лікарні Кіровоградського району. У 1974 році був призначений головним лікарем Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру. Віддав галузі понад 43 роки. Має почесне звання «Заслужений лікар України», 1991 р., вищу кваліфікаційну категорію лікаря хірурга-онколога та вищу категорію по організації охорони здоров’я.Наш земляк – ініціатор впровадження нової комплексної методики лікування раку шлунку з впровадженням до операційної променевої терапії та після операційної поліхіміотерапії з модифікаторами. Широко застосовував плазмений скальпель, який дозволяв проводити оперативні втручання на печінці з видаленням метастазів. Такі операції давали змогу продовжити життя людей з запущеними формами раку органів черевної порожнини на два-три роки.Володимир Яриніч був членом правління республіканського товариства онкологів. Постійно публікувався в засобах масової інформації по проблемам охорони здоров”я в Кіровоградській області, за вагомий внесок у розвиток медицини області йому присуджено премію ім. В.Винниченка. Він був також депутатом Кіровоградської обласної ради.Результати професійної діяльності земляка відзначені державними нагородами: орденом Трудового Червоного Прапора, 1986 р., медаллю “За трудову доблесть”, 1978 р., відзнакою Президента України – орденами «За заслуги» III, 2000 р., та II ступеня, 2006 р., Почесними грамотами Верховної Ради України, Міністерства охорони здоровая України, грамотами обласної державної адміністрації, обласної ради та управління охорони здоров’я. Помер наш земляк у жовтні 2019 року.

Микола Михайлович Покрасьон був завідуючим відділом Київського науково-практичного об’єднання швидкої медичної допомоги та медицини катастроф.

Кандидат медичних наук. Звання «Заслужений лікар України» отримав у 1995 році.Щойно до нас дійшла сумна звістка – важка недуга прикувала Миколу Михайловича до ліжка. У важкий для родини Покрасьонів час Лосинівська громада заявляє – ми поряд з вами. Розділяємо ваше горе. Бажаємо землякові перемогти хворобу, залишитися після неї такою ж життєрадісною, позитивною і креативною людиною, якою був завжди. Нехай цей неприємний період назавжди залишиться позаду.

Вісник Лосинівської громади

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram   

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь