Злочини рф: на Ніжинщині витягли цивільного з авто і стратили

 

 

 

 

Правозахисники Human Rights Watch змогли підтвердити щонайменше три випадки, коли російські військові обстрілювали цивільні автомобілі в Київській та Чернігівській областях. У результаті щонайменше шість людей загинули, ще три зазнали поранень.

Двоє підтверджених правозахисниками випадків сталися в Гостомелі, що на Київщині. 28 лютого війська рф обстріляли дві автівки, в яких евакуйовувалися дев’ятеро людей. А 3 березня вони стріляли по авто з чотирма чоловіками, які хотіли ввезти гуманітарну допомогу.

Ще один випадок стався в селі Нова Басань Чернігівської області. Як стверджує Human Rights Watch, російські війська стріляли по цивільному мікроавтобусу з двома чоловіками. Один зазнав поранень і втік, іншого ж солдати з авто витягли і стратили.

Щоб підтвердити випадки обстрілів цивільних авто, правозахисники опитали дев’ятьох свідків (зокрема двох поранених унаслідок атак) і побували на місцях усіх трьох обстрілів. Присутність військ України в той час не підтверджується.

“Російські солдати на блокпостах відкривали вогонь по авто, що проїжджали повз, і не робили жодних явних спроб перевірити, чи були в авто цивільні”, — стверджує Белкіс Вілль, старша дослідниця криз і конфліктів у Human Rights Watch.

Що відомо

  • За словами генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, в Україні вже розслідуються 9158 проваджень, пов’язаних із воєнними злочинами. Деяких воєнних злочинців прокуратура вже почала судити на території України, інших — притягатимуть до кримінальної відповідальності заочно.
  • Раніше прокурори Бучанської окружної прокуратури встановили особи 10 російських військових, які були причетні до катувань мирних жителів у Бучі на Київщині. Вони перебувають у складі 64-ої окремої мотострілецької бригади сухопутних військ рф, яку путін нагородив званням “гвардійської”.

Джерело: Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь