У підвалі школи у Ягідному від голоду та задухи померли 11 людей

 

 

 

 

11 людей померли у підвалі школи, сім — або підірвалися на мінах або розстріляні окупантами. Такі факти злочинів російських військових зафіксували прокурори у селі Ягідне Чернігівського району. Про це Суспільному повідомив прокурор Козелецької окружної прокуратури Роман Перерва.

За його словами, у підвальному приміщенні школи окупанти майже місяць утримували приблизно 350 осіб, з них близько 70 дітей.

Нагадаємо, село Ягідне з 3 по 30 березня перебувало під окупацією російських військ. Російські військовослужбовці проживали в приватних будинках, власників яких переселили в тісний та задушливий підвал школи.

“Загалом за весь час перебування людей в підвалі померло 11 людей похилого віку. Внаслідок окупації знищено більшість будинків села. Вбитих та закатованих мешканців Ягідного ховали на території власних господарств, а також у братських могилах. Оглянуто місця поховання 7 померлих у період російської окупації місцевих мешканців”, — розповів прокурор.

Він також додав, через виїзд мешканців села Ягідне в різні регіони України, наразі вдалося опитати понад 20 місцевих мешканців — тих, хто утримувався в підвалі. Опитати решту людей поки що неможливо.

Зокрема, вдалося поспілкуватися з жителькою Чернігова Світланою, яка з перших днів війни займалася волонтерською діяльністю та під час чергової доставки ліків у село, її автомобіль потрапив під обстріл російської артилерії. Жінка шукала собі прихисток у селі та опинилася з іншими мешканцями села Ягідне в полоні російських військових у підвалі місцевої школи. Там жінка перебувала з 5 по 30 березня.

“Умови утримання були жахливими: в підвалі було холодно, волого, не вистачало достатньої кількості кисню, люди почали масово хворіти. Спати приходилось сидячи, бо було тісно. Не вистачало їжі. З 10 березня люди похилого віку почали помирати та сходити з розуму. Тривалий час російські військові не дозволяли винести та поховати трупи, і їх складали в окреме приміщення підвалу. За час перебування в даних умовах у Світлани, як і в місцевих мешканців Ягідного суттєво погіршився стан здоров’я”, – розповів Роман Перерва.

На даний час встановлюється місце перебування людей, які жили в Ягідному під час окупації і виїхали звідти після звільнення села, щоб отримати повну інформацію з приводу березневих подій.

suspilne.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь