Про ситуацію з пальним: складна логістика і корективи війни

 

 

 

 

За потреби бензину на травень в обсязі 120 тис. тонн в Україні є можливість забезпечити його наявність, водночас уряд працює над завезенням запасів для операторів ринку.

Потреба у дизелі на травень становить 254 тис тонн. Її зможуть покрити за рахунок максимальних обсягів імпорту, збільшивши пропускну спроможність автомобільних переходів та залізничного перевантаження.

Про це у Facebook за результатами міжвідомчої наради повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона наголосила, що минулого року Україна імпортувала 82% від усього обсягу споживання пального. Імпорт здійснювався чотирма видами транспорту: автомобільним, залізничним, морським та трубопровідним.

З початком російського вторгнення структура імпорту радикально змінилася. З усіх доступних шляхів залишився автомобільний, але до війни він забезпечував лише 3% поставок. «Ми активно переорієнтовуємо Україну на інші маршрути постачання. В результаті збільшили об’єми автоперевезення пального у травні до березня у 15 разів, залізничні та річкові – в 5 разів. Ці кроки дозволили гарантувати наявність пального на АЗС в березні-квітні. Проте у травні очікуємо значно більше споживання», – зазначила міністерка.

За її словами, востаннє логістичні проблеми такого масштабу Україна вирішувала у 1943-1944 рр. Зараз Україна, серед іншого, працює над вузлами перевантаження на залізниці, а  також будує нестандартні логістичні маршрути через порти Чорного моря, Балтики та Адріатики. «Позитивні сигнали Україна отримала після енергетичного форуму в Варшаві. Є усі технічні можливості збільшити перевалку пального через Польщу з 60 до 200 тис. тонн на місяць», – інформувала Свириденко.

Нагадаємо, як раніше повідомляла міністерка, Польща допоможе у страхуванні іноземного транспорту для ввезення пального на територію України.

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь