Волонтерський хаб у Ніжині: про роботу ініціативної молоді (Фото)

 

 

 

 

Із початком війни ГО «Лабораторія Ініціативної Молоді», заснована в 2018 р. у Ніжині, перетворилася на волонтерський хаб.

Грантові кошти, залучені в довоєнний час від Британської ради та Посольства Великої Британії в Україні на реалізацію проєктів соціальної дії, були перенаправлені на допомогу військовим та цивільному населенню. Волонтери хабу закупали та передавали каремати, термоси, пледи, медикаменти, засоби гігієни, канцтовари, продукти харчування.

З 22 березня тут запустили «СпівДія Хаб».

«Це програма від Офісу Президента та Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, благодійного фонду «Повір у себе» та програми «Мріємо та діємо», які об’єдналися для допомоги цивільному населенню», — розповідає голова правління ГО Анжела ТИМЧЕНКО.

СпівДія Хаб у Ніжині приймає гуманітарні вантажі від колег з інших областей. Тут їх розвантажують, сортують, комплектують і передають внутрішньо переміщеним особам, багатодітним родинам, військовим, людям похилого віку тощо.

«Ми налагодили роботу із Наталією Сафроновою, з якою знаємось ще зі співпраці з Програмою «DOBRE», яка направила гуманітарну допомогу громадам Чернігівщини від небайдужих жителів Івано-Франківщини та громад Чернівецької області – Менській, Сновській, Корюківській, Новгород-Сіверській, Городнянській, Ніжинській. Днями ми отримали вантаж від HelpUkraine.Center та Центрального офісу програми ‘’СпівДія”», — додає Анжела Тимченко.

Заявку на допомогу від хабу можна подати на Spivdiia.org.ua або зателефонувати на гарячу лінію ОП 15-45. Її обробляють спеціалісти і протягом 5 днів вона потрапить у систему хабу. Люди, які не можуть скористатися цими способами, теж не залишаються поза увагою.

«Хаб тісно контактує з усіма міськими службами, — пояснює Анжела Тимченко, — вони обмінюються інформацією, спрямовують заявки конкретних людей на конкретні речі. Буває, що телефонують небайдужі люди, знайомі, сусіди й сповіщають про когось, хто наразі перебуває в скруті».

Із транспортом для перевезення вантажів, пальним, логістичними маршрутами, інформацією для оперативного комунікування між службами й волонтерськими організаціями часто допомагає Ніжинська міськрада.

«Найближчим часом у нас відкриється пункт психологічної допомоги, де фахівчиня надаватиме професійну допомогу… Таку допомога зможуть отримати не лише переміщені особи, а й ніжинці, які також зазнали психологічних травм внаслідок обстрілів міста», — пояснює голова правління ГО.

Подібна діяльність неможлива без залучення коштів, над чим Хаб активно працює. За словами Анжели Тимченко, уже вдалося отримати 0,5 млн грн від Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ для адресної допомоги сім’ям з дітьми, які перебувають у скруті, та 450 тис. грн від Програми розвитку ООН в Україні на продуктові та гігієнічні набори для сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Джерело: Децентралізація, ОТГ-Інформ Чернігівщина

cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь