Млин: підприємство-рятівник Ніжина та району

 

 

 

 

Війна – сумне і страшне слово… Вона несе біль та руйнування, до цього ми звикли. Та як виявилось це не завжди так! Зокрема Ніжин перебуваючи в окупації як ніколи згуртувався, і розпочав відновлювати роботу підприємств.

Яскравий приклад – млин, який до війни не працював десять років. На це державне підприємство у мирний час не звертали уваги, його навіть виставляли на продаж, але війна розставила свої крапки… Коли у часи бойових дій постало питання дефіциту борошна міська влада приклала всі зусилля для того щоб млин відновив свою роботу.

24 травня Ніжинський міський голова Олександр Кодола з робочим візитом відвідав підприємство, де поспілкувався із керівником та ініціаторами відновлення роботи у місті млина.

Наше підприємство почало свою роботу у далекому 1989 році. Воно було однією із складових великого комбінату. Так вийшло що час, зміни в державній економіці вплинули на те, що десять років тому підприємство призупинило свою роботу. Хлібзаводу вигідніше було закупати готове борошно у інших містах, ніж утримувати власний млин. Так було до війни, коли була налагоджена логістика. Ніхто тоді не задумувався, що Ніжин може бути відрізаним від інших міст України і у певних питаннях зможе покладатись тільки на власні сили. Звичайно прикро, що саме війна стала поштовхом для відновлення роботи підприємства, але є і приємні моменти. Наша робота потрібна! Підприємство стратегічно важливе. Ми це довели, адже у найважчі часи змогли забезпечити достатньою кількістю борошна завод, який у свою чергу забезпечував жителів Ніжина та району найнеобхіднішим продуктом – хлібом“, – поділилася керівник підприємства.

Всі ми добре пам’ятаємо 24 лютого, день, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення. Цей день став не тільки початком авіаударів та обстрілів… Ще почалась паніка. Люди різко скуповувати продукти харчування, за досить короткий термін опустіли всі полиці магазинів та супермаркетів. Саме тому, аби забезпечити містян продуктами харчування, міській владі в перші дні довелось налагоджувати логістичні зв’язки, шукати фури, водіїв, товари і т.д. Злагоджена співпраця дала досить швидкий результат. В найкоротший термін ми змогли забезпечити підвіз товарів до таких супермаркетів як “Сільпо” та Велмарт. Під час бойових дій міське керівництво працювало у посиленому режимі. Щодня проводилось по дві оперативні наради, на яких керівники комунальних та інших стратегічно важливих підприємств доповідали про обстановку, проблеми і т.д., ми ж оперативно намагались знайти шляхи їх вирішення. На початку березня однією із головних проблем став дефіцит борошна. Тоді, щодня Ніжинський хлібзавод доповідав на скільки днів його залишилось у місті. Питання постало досить гостро. Підвезти готове борошно було не можливо. Ми були відрізані від інших міст. Саме в цей час і згадали про “забуте” на десять років підприємство, Державне ДКП Млин. В найкоротший термін було відновлено його роботу. Одним із головних ініціаторів відновлення роботи підприємства став Владислав Корман. В найважчі часи саме завдяки роботі даного підприємства ми отримали близько 50 тон борошна і змогли забезпечити жителів міста та району хлібом. Сьогодні я хочу подякувати всім, хто долучився до цієї роботи, ініціаторам відновлення, колишнім працівникам підприємства, які долучались до робіт і т.д. Ми, ніжинці, на прикладі відновленого млина довели, що разом ми сильні, разом здолаємо будь-які перепони! Саме тому і Перемога буде за нами! Адже ми наближаємо її крок за кроком!” – зазначив міський голова Олександр Кодола.

Директор Ніжинського хлібзаводу Вячеслав Дегтяренко також розповів про ситуацію з дефіцитом борошна у дні окупації та про відновлення роботи млина. “Наше підприємство є другим у Чернігівській області, після ТОВ “Чернігівський хлібокомбінат”. Ми забезпечуємо своєю продукцією велику кількість населених пунктів. Через російське вторгнення ми зіткнулись із такою проблемою як дефіцит сировини. Сталось так, що логістика вже з перших днів війни порушилась. Автомобілі з борошном, які виїхали не доїхали до пунктів призначення і вже 25 лютого ми були вимушені зменшити асортимент, зазвичай ми виготовляємо близько 75 найменувань. В ті часи ми випікали хліб і батон, аби забезпечити населення найнеобхіднішим. На нашому підприємстві завжди був певний запас сировини на випадок надзвичайних ситуацій. Але все не бескінечне. так і наші запаси борошна поступово вичерпувались. І вже на початок березня питання нестачі житньої сировини постало досить гостро. Ми про це повідомляли міське керівництво і дуже вдячні, що шляхи виріщення питання знайшли так швидко“.

Один із головних ініціаторів відновлення роботи стратегічно важливого підприємства – млина, Владислав Корман також поділився спогадами про те як проходили ремонтні роботи: “Як вже сьогодні неодноразово згадували, на початку березня, під час бойових дій наше місто зіткнулось із проблемою, не було в достатній кількості сировини, для випікання хліба. Саме тому і було піднято питання про відновлення роботи млина. Ще раз нагадаю, що це підприємство не працювало 10 років. За технікою і обладнанням протягом цього часу ніхто належним чином не слідкував. І нам, разом із колишніми працівниками, разом з тими, хто хоть щось розумів в цій роботі, разом із людьми, які просто живуть поряд із підприємством, і які пропонували свої послуги вдалося в найкоротший термін відновити роботу. Працювати в ті дні доводилось під обстрілами. Враховуючи часи комендантської години… Серед нас були такі, хто добирався в Ніжин із окупованих сіл. Люди ризикували життям, щоб забезпечити ближніх найнеобхіднішим – хлібом! Млин оснащений швейцарською технікою, але вона потребувала постійного нагляду, а залишилась без нього на 10 років! Робота проведена колосальна, якщо врахувати обставини. А найбільше радує те, що ми будували і відновлювали на фоні масштабних воєнних руйнувань, які були зовсім поряд. Цим ми довели, що життя вирує, воно не стоїть на місці незважаючи ні на що! І якщо вірити в життя і свої сили то і Перемогу так можна наблизити“.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь