Стратегія розвитку Ніжина в умовах військового стану. Що реалізуємо вже в цьому році?!

 

 

 

 

24 травня у міськвиконкомі відбулась робоча нарада між депутатами міської ради, головами постійно діючих комісій, керівниками відділів виконавчого комітету міської ради та керівництвом Ніжинської громади що до стратегії розвитку міста.

Розвиток громад в умовах воєнного стану питання досить складне, але попри все життя продовжується і треба працювати, втілюючи в життя важливі для громади проекти. Творимо і будуємо значить знаємо, що майбутнє за нами!

 Засідання відкрив міський голова Олександр Кодола, який нагадав присутнім про важливість стратегії розвитку Ніжина: «Зараз складні часи, але ми повинні йти вперед і розвивати наше місто. Наша стратегія це основа. І ми, незважаючи ні на що, продовжимо роботу і втілюватимемо в життя всі проекти, але з часом. Бажаю всім нам удачі та плідної співпраці у цьому напрямку». Потім він залишив нараду.

Далі ж засідання проходило під головуванням радника міського голови Сергія Охонька, який зазначив: “Зараз ми живемо в умовах воєнного стану. Тому ми повинні адаптувати нашу стратегію під ці умови, адже стратегія розвитку міста це наш основний документ, це основа майбутнього нашої громади. Ряд обмежень бюджетного кодексу, сьогодні не дають нам можливості втілити в життя всі проекти. Це прикро. Але ми не відмовляємось від них, а ставимо їх на «паузу». Стратегія міста важлива і з часом ми повністю втілимо її в життя. На сьогоднішньому засіданні ми разом з депутатами та керівництвом виконкому повинні визначити разом і погодити приорітети на цей тяжкий рік, що саме необхідне для ніжинської громади! Прошу розглянути такі пропозиції : допомога фінансуванні військових питань, в межах компетенції; підтримка дошкільних та шкільних закладів, налогодження їх оптимального функціонування з забезпечення дотримання мір безпеки при повітряних тривогах та інших небезпеках; поточні ремонти асфальтового покриття доріг міста, завершення реалізаціі проектів капітального будівництва, які були розпочаті в минулому році ( кап ремонт вул Гоголя та вул Шевченко (від пл.Франка до вул. Козача), огорожа парку Гоголя та боксерській зал в спортклубі Зірка), поточні питання по благоустрою та прибиранню міста та підтримка комунальних підприємств. Також хотів повідомити про те, що на даний час ведуться перемовини з підрядними організаціями, які розпочали капітальні ремонти в минулому році. Підрядники розуміють, що місто проплатити за роботи на даний час не має можливостей, тому вони готові закінчити роботи та почекати з оплатою“. Начальник фінансового відділу Людмила Писаренко надала точні роз’яснення на що можна розраховувати громаді, фінансування яких проектів можливо, а яких ні. Вона пояснила, що на сьогодні Державне казначейство поводить проплати почергово. Першими і головними в умовах воєнного стану є видатки на національну оборону та захист, другими в черзі стоять видатки на заробітну плату працівників бюджетних установ і комунальних підприємств та енергоносії, ну а вже в третій черзі видатки на капітальні ремонти будівництво і т.д.

Зараз іде війна, але вона обов’язково закінчиться і закінчиться нашою перемогою. У нас дуже гарна стратегія! Сьогоднішні умови не дають нам можливості реалізувати її повністю. Але ці проекти повинні залишитись до того моменту, як ми переможемо. Ми обов’язково втілимо в життя кожен з них“, – з таким роз’ясненням до присутніх звернувся заступник міського голови Федір Вовченко.

Також присутні обговорили питання покращення умов в бомбосховищах. Міське керівництво та комунальні служби працюють над цим в посиленому режимі. Наше місто стало першим у області, хто розпочав масштабні роботи у цьому напрямку. Питання надійних укриттів як ніколи актуальне зараз, і, навіть, після перемоги його значимість не зміниться якщо зважити на те яка країна-сусід поряд з нами і на що здатна ця нація. Саме тому на нараді обговорили варіанти вирішення проблеми. Приділили увагу і розвитку освіти міста. Зупинились на відновленні нормальної роботи шкіл у новому навчальному році. Слід згадати, що, на сьогодні, досить гостро постала проблема у необхідності відкриття дошкільних навчальних закладів. Проте, чи можливо втілити це в життя саме в нашому місті питання досить складне. Більшісь дошкільних закладів не мають належних укриттів. Тому швидко проблему не вирішити. На разі, питання вивчають, про це повідомила начальник управління освіти Валентина Градобик.

Депутати підтримали проведення поточного ремонту та грейдерування вулиць міста. В процесі жвавого але конструктивного обговорення були підтримані всі вищезгадані пропозиції, які комісія по розробці стратегії запропонує на розгляд постійних депутатських комісій з подальшим затвердженням на пленарному засіданні міської ради.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь