Тонна боєприпасів – у повітря: як працюють спеціалісти ДСНС на Чернігівщині

 

 

 

 

Чернігівщина все ще зазначається серед лідерів за кількістю снарядів і мін, які залишили після себе російські окупанти.

Під Черніговом російські війська перебували майже місяць. За цей час найближчі села – Ягідне, Красне та Іванівка – зазнали значних руйнувань, десятки людей не вижили після катувань, а територію працівники ДСНС розміновують уже кілька місяців.

Допомагає в цьому і відомий пес Патрон. Крок за кроком вони досліджують кожну ділянку, особливо уважно ті місця, де розташовувалися склади окупантів.

Артилерійські снаряди 152 калібру вагою 50 кілограм один за одним обережно переносять у відведені місця. Разом із ними знаходять снаряди 122 калібру – для реактивних систем залпового вогню «Град».

Тільки з однієї маленької ділянки біля села Іванівка фахівці вилучили більше як 100 одиниць.

«Усі боєприпаси були зібрані, у відповідні місця складені, зараз наш підрозділ завантажить їх у спеціальний автомобіль «Краз», їх вивезуть для подальшого знищення контрольованим підривом. Це був склад, але, швидше за все, наші війська вдарили по ньому, тому все розлетілося по території цієї ферми»,- Олександр Ремінець, заступник начальника групи піротехнічних робіт і підводного розмінування.

Знищують боєприпаси у лісі, в спеціально відведених місцях, аби не нашкодити місцевому населенню. Процес підриву суворо контролюють по всьому периметру. А всі присутні проходять до укриття. Команда «Вогонь» – і за секунди тонна вибухівки злітає в повітря.

«Розмінування посилено відбувається на територіях Чернігівського району, це села Ягідне, Іванівка, Лукашівка. Там, де була дислокація агресора – російської федерації. Сьогодні ви бачили, як сапери працюють біля села Ягідне, тому що сам населений пункт уже відпрацьований, боєприпасів там немає»,- Михайло Ільєв, начальник групи піротехнічних робіт і підводного розмінування в Управлінні ДСНС у Чернігівській області.

Наразі піротехніки працюють понаднормово, аби люди якнайшвидше змогли повернутися до своїх осель.

«На території області зараз працюють 9 піротехнічних розрахунків із різних куточків нашої країни. У складі 45 чоловік особового складу та 17 одиниць техніки. Від початку проведення робіт було знешкоджено понад 27 тисяч вибухонебезпечних різноманітних предметів. Також очищено приблизно 8 тисяч гектарів територій»,- Анатолій Васильченко, головний фахівець відділу організації реагування на НЗ та гуманітарного розмінування ГУ ДСНС у Чернігівській області. Насамперед досліджують населені пункти, потім – об’єкти інфраструктури. Далі – дороги в населених пунктах і дороги державного значення. І в останню чергу – поля та лісові зони. А тому спеціалісти вкотре наголошують бути вкрай обережними та ще не пересуватися цими територіями. Остаточне розмінування, на жаль, передбачене лише за кілька років.

cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь