Війна, волонтерство і освіта: реалії сьогодення Ніжинського агротехнічнго вишу

 

 

 

 

«Ми пишаємося тим, що ми єдиний в області виш саме аграрного спрямування. І війна черговий раз підкреслила, наскільки важливі хліб, молоко, м’ясо, доставка продуктів, забезпечення електроенергією, правильне управління — а це все про наші спеціальності», — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Ніжинського агротехнічного інституту Галина Македон.

«Цього року вступ особливий. По-перше, він розтягнутий в часі і триватиме від липня до листопада. Серед головних особливостей — можливість вступу на контракт без вступних випробувань і тестів. Для вступу на бюджет доведеться скласти полегшений варіант ЗНО — національний мультипредментний тест — онлайн.

Тим, хто не встиг зареєструватися з 10 по 20 червня з радістю допоможемо з цим. Особливі умови вступу мають учасники бойових дій і діти з окупованих територій. Радимо всім — розпочніть з вибору майбутньої професії, а з тонкощами вступу допоможе приймальна комісія. Вона працюватиме і онлайн, і офлайн все літо й осінь», — пояснює пані Галина.

Інститут готує фахівців за сімома спеціальностями: облік і оподаткування; менеджмент; агрономія; технологія виробництва та переробки продукції тваринництва; агроінженерія; електроенергетика, електротехніка та електромеханіка; транспортні технології (на автомобільному транспорті). «Про кожну з них можна розповідати годинами. Саме цим і займається наш постійно діючий профорієнтаційний центр «Обери свою професію».

Щодо самого навчання, то останні майже три роки ми переважно працюємо дистанційно чи в змішаному форматі. Однак наш колектив ні на секунду не зупинився в покращенні лабораторної бази: від косметичних ремонтів і до закупівлі сучасного лабораторного обладнання на сотні тисяч гривень у рік. Ми маємо свої навчальні поля, навчальну ферму, де працюють студенти, дослідні ділянки.

Наше керівництво постійно наголошує, що наша ‘фішка’ — поглиблена практична підготовка. А без якісної лабораторної бази її не досягти», — додає відповідальний секретар приймальної комісії закладу.

Важливим складником навчального процесу тут також вважають постійну взаємодію студентів і професорсько-викладацького складу. Навіть війна цього не змінила: постійно на зв’язку, відновили навчання, щойно з’явилася найменша змога, разом займаються волонтерством, а частина студентів і викладачів сьогодні пліч-о-пліч в лавах ЗСУ боронять Україну.

«З 24 лютого наші студенти два тижні були на вимушених канікулах, проте спілкування з кураторами, деканатами було просто 24/7 з кожним. На жаль, були студенти, які опинилися у зоні активних бойових дій, у тимчасовій окупації. Та, дякуючи Богу і ЗСУ, всі живі. Адміністрація і колектив не припиняли роботу ні на день, майже всі постійно були в Ніжині. З першого дня активно включилися у волонтерський рух: їдальня готувала обіди для ТРО і ЗСУ, поселяли, допомагали оргтехнікою й усім, чим могли. Частина наших студентів і викладачів і до тепер перебувають на службі в Збройних силах України.

А з 14 березня ми вирішили відновити освітній процес в онлайн-форматі. Спочатку як психологічно-консультаційну допомогу, але поступово все активніше і активніше повертаючись до основної програми. У цілому матеріал опанували. Звичайно, є ті, для кого це виявилося заважко. Та ми розуміємо ситуацію і в них буде час продовжити вивчення курсів та все доскласти. Якщо коротко — закінчуємо в штатному режимі, все за графіком. За ці три місяці стали без перебільшення сім’єю», — підсумовує пані Галина.

P.S.: Історія Ніжинського агротехнічного інституту розпочинається ще в XIX столітті, 1 липня вишу виповниться 127 років. Починалося все з ремісничого училища. Пік популярності і становлення закладу припав на 30-80-ті роки. Тоді він називався «Ніжинський технікум механізації сільського господарства». На той час готував фахівців всього за однією спеціальністю, але завдяки наполегливій праці уже у 2001 році заклад було перейменовано в інститут, розпочато підготовку бакалаврів, акредитовано за третім рівнем, а з 2017 року тут розпочали готувати і магістрів.

Джерело: ОТГ-Інформ Чернігівщина

Челайн

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь