Били та намагалися зґвалтувати: знайшли росіян, які знущалися над родиною на Чернігівщині

 

 

 

 

Ім’я та прізвище, рід військ, домашні адреси – правоохоронці змогли встановити особи російських солдатів, підозрюваних у знущанні над людьми в окупованому селі на Чернігівщині.

Суспільне Чернігів розповідало про цю історію. Російські військові зайняли будинок, в якому проживала жінка з двома онуками. Хлопця росіяни били і виганяли ночувати на двір на морозі, а дівчинка потерпала від сексуальних домагань. Ми навмисне не називали населений пункт та прізвища потерпілих, але усі дані передали правоохоронцям. Зараз можемо розповісти докладніше про підозрюваних у воєнних злочинах.

На фотографіях Олександр впізнав росіян, які в березні майже місяць жили в його будинку у селі поблизу Чернігова. Хлопець опинився в окупації разом з бабусею та сестрою.ОлександрОлександр. ФОТО: Суспільне Чернігів

“О 12 ночі заскочили в кімнату і сказали: “Вставай”! Чудін наніс 2 удари в грудну клітку і сказав: “Швидше давай”. Витягли мене на вулицю. На вулиці вже наніс три удари по ребрах і три в грудну клітку і задав питання, чому ти не сказав, що ти служив? Потім тримали мене постійно в наручниках чи зв’язаним”.

Будинок родиниБудинок родини. ФОТО: Суспільне Чернігів

Інший російський військовий, 30 річний Руслан Кулієв – бив та намагався зґвалтувати 16-річну сестру Олександра.Руслан КулієвРуслан Кулієв. ФОТО: Суспільне Чернігів

Про це родина наважилася розповісти після того, як російські війська залишили Чернігівщину.

“Отак брав і казав, якщо ти будеш кричати, коли я буду до тебе домагатися, то я тобі скручу шию, а якщо ти мені не даси добровільно, будеш кричати, я вб’ю бабу і брата, і тебе всі зґвалтують. Ще він мені казав, ти або даєш, або я тебе пристрелю”, – згадує дівчина.

ПотерпілаПотерпіла. ФОТО: Суспільне Чернігів

Брат додає:

“В хаті стріляв, на кухні та на подвір’ї. В кімнаті лякав мене мухою – ручним гранатометом. Направляв на мене і каже, зараз стрельну. Я стою посміхаюся, він ставить питання – чому ти посміхаєшся, кажу, тому що, якщо ви тут стрельнете, і мене, і вас не буде”.

Олександр провів надворі чотири ночі. Температура тоді опускалася нижче нуля.

“До 10 ранку на стільці, тільки стемніло з 6 вечора і до 10 ранку. З 12 години ніг майже не відчував, сидіти, не рухатися. В першу ніч попросив, курточка домашня висить відразу в коридорі, кажу, ви ж ходите там, візьми куртку, він сказав – не змерзнеш”.

Олександр запам’ятав імена та прізвища окупантів, ще й зміг підгледіти і записати їх номери телефонів.Підозрювані росіяниПідозрювані росіяни. ФОТО: Суспільне Чернігів

Правоохоронці ідентифікували росіян, усі дані тепер у підозрі на сайті Генпрокуратури.Дані у підозрі на сайті ГенпрокуратуриДані у підозрі на сайті Генпрокуратури. ФОТО: Суспільне Чернігів

Андрій Чудін та Руслан Кулієв служать у 80 танковому полку, що входить до 90 гвардійської танкової дивізії. Він дислокується в місті Чебаркуль, Челябінської області Російської Федерації.

Журналісти-розслідувачі проєкту “Телебачення Торонто” дослідили сторінки військовослужбовців у соцмережах.

Андрія Чудіна знайти було легко, він зареєстрований у Телеграмі, вотсапі.

Андрій ЧудінАндрій Чудін. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ще в нього був профіль вКонтакті, щоправда, закритий.Андрій ЧудінАндрій Чудін. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ще більше інформації про нього та його фотографій можна було знайти у профілі його мами.Фото Андрія у профілі мамиФото Андрія у профілі мами. ФОТО: Суспільне Чернігів

І привітання з днем захисника, яке вона написала за добу то того, як Чудін перейшов кордон з Україною.Профіль мами Андрія ЧудінаПрофіль мами Андрія Чудіна. ФОТО: Суспільне Чернігів

Завдяки фотографіям на сторінці мами, вдалося знайти адресу, за якою, ймовірно, й проживає родина.Вдалося знайти адресу, за якою, ймовірно, й проживає родинаВдалося знайти адресу, за якою, ймовірно, й проживає родина. ФОТО: Суспільне Чернігів

“Головна мотивація – моральне покарання. Вони будуть запитувати себе, як це так, що виховали гвалтівника та ката”, – розповідає журналіст та автор матеріалу Анатолій Остапенко.

Він також додає, що Руслана Кулієва ідентифікували через родичів. Сам він у соцмережах неактивний.

“У Руслана Кулієва було чотири номери телефона і вони всі вимкнені. Він доволі часто змінював свої номери і я так розумію, що це через те, що як встановило українське слідство він займається крадіжками і він засуджений в Росії за крадіжку автозапчастин”, – каже журналіст.

Дані з соцмережДані з соцмереж. ФОТО: Суспільне Чернігів

Олександр розповів, що перед втечею росіяни вкрали і з його будинку все, що мало цінність.

“Нові пледи забрали і машинка підстригатися вартісна була, інструмент – болгарка була.Особливо цінного нічого не було, найцінніше – це життя. Кулієв казав, що у нього тут родичі є, казав, краще мовчіть, погрожував вбивством”.

Після виходу програми розслідування в ефір, Андрій Чудін та його мама Людмила видалили сторінки у Вконтакті.Андрій Чудін та його мама Людмила видалили сторінки у ВконтактіАндрій Чудін та його мама Людмила видалили сторінки у Вконтакті. ФОТО: Суспільне ЧернігівАндрій Чудін та його мама Людмила видалили сторінки у ВконтактіАндрій Чудін та його мама Людмила видалили сторінки у Вконтакті. ФОТО: Суспільне Чернігів

У Фейсбуці досі можна відшукати сторінку Чудіна, але без жодної інформації.

“Звичайно, якісь люди розумніші будуть намагатися видалити інформацію з інтернету, але знову ж таки – все це знаходиться, ті цифрові сліди, які є в інтернеті – їх не видалиш. Ти можеш видалити сторінку, але її можна дістати через архіви”, – розповідає Анатолій Остапенко.

Де зараз перебувають підозрювані, в прокуратурі сказати не можуть. Не виключено, що вони продовжують воювати на території України. Повістки про виклик до Чернігівської обласної прокуратури на кінець червня опубліковані на сайті.

“Буде ініціюватися відповідний розшук, як всеукраїнський, так і міжнародний. У випадку, якщо вони будуть перебувати за кордоном, на запит України, їх буде заарештовано та екстрадовано до нашої держави”, – розповів прокурор у кримінальному провадженні Ігор Кондратюк.

Ігор КондратюкІгор Кондратюк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Найвірогідніше, справу Кулієва та Чудіна розглядатимуть заочно, тобто без їхньої участі. За жорстоке поводження із цивільним населенням під час війни росіяни можуть отримати строк від 8 до 12 років ув’язнення.

Після пережитого дівчина боїться усіх чоловіків. У будинку, де провела окупацію, більше не з’являється.

“Я вже боюся навіть наших, навіть на блокпості стоять, мені дуже страшно…”

Подробиці у сюжеті:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь