Де в Ніжині можна побачити деревогубця? Фото

 

 

 

 

Деревогубець. Хто криється під такою грізною назвою?

Деревогубець – це багаторічна листопадна ліана. В Україні далекосхідний зайда зустрічається здебільшого в садово-паркових господарствах для створення вертикального озеленення. У своїх природних умовах росте серед чагарників, біля річок, моря. Для рослини характерні невибагливість до ґрунтово-кліматичних умов й велика швидкість росту.

Пагони деревогубця можуть досягати висоти 10-15 метрів, обвиваючи на своєму шляху усі опори. З віком пагони дерев’яніють, набувають сірого кольору, товщають й в діаметрі можуть бути до 10 см.

Якщо плодове чи інше декоративне дерево потрапляє «в обійми» деревогубця, то скоро гине, тому що він гачкоподібними відростками чіпляється за кору дерева і пошкоджує її. До того ж ліана важка. Деревогубець цвіте, плодоносить. Його весняне яскраво-зелене листя восени набуває жовто-помаранчевого кольору, тож цінується за декоративність. Слід знати, що деревогубець є рослиною-агресором, бо утворює багато порослі й якщо з нею не боротися, то ліана забере частину території саду, парку.

У Ніжині деревогубця можна побачити на агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, де серед багатьох дендрологічних цікавинок вже не один десяток років росте цей представник родини Бересклетові.

Частина спиляної ліани тепер у природничому відділі НКМ ім. І. Спаського. Надходженням завдячуємо Євгену Аскольдовичу Бассаку та Ігорю Олександровичу Гребеннікову, який надав експонат й провів екскурсію у музеї Центру туризму і краєзнавчої роботи учнівської молоді Ніжинської міської ради для співробітників нашого відділу.

Лариса ТАРАСЕНКО, завідувачка відділу Музей природи Приостер’я.

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь