«Облаштовуючи укриття, ми будуємо надійний тил і прихисток для громади!», – Федір Вовченко

 

 

 

 

Війна залишає свій слід… Вносить корективи у наше життя. І хоч сьогодні, ми живемо відносно мирно, всі розуміємо, що все змінилося і нам потрібно підлаштовуватись під нові умови, які нам диктує життя. Постійні тривоги, обстріли прикордонних районів нашої області та ракетні удари, дали зрозуміти кожному, важливість поняття такого слова як «укриття».

Дуже радує те, що Ніжинська міська влада розуміючи важливість питання проводить неабиякі роботи по підготовці сховищ, як у багатоквартирних будинках, адміністративних будівлях так і в навчальних та медичних закладах.

Про деталі підготовки укриттів редакція сайту Нежатин вирішила поговорити з першим заступником міського голови Федором Вовченком, який на сьогодні координує дане питання та займається проблемами його вирішення.

Федоре Івановичу, сьогодні ми хочемо поговорити з Вами про Ніжинські укриття. Як тривають роботи по підготовці сховищ? З якими проблемами зіткнулись? Як вирішуються питання, котрі виникають в процесі виконання робіт?

Процес підготовки укриттів був ініційований ще у грудні 2021 року. Проте, на шляху до реалізації на заваді встали події лютого 2022 року. Майже відразу після початку повномасштабного вторгнення міська влада в максимально стислі терміни цей процес відновила. Було зроблено все можливе щодо прискорення облаштування укриттів для цивільного населення міста. Нами було зібрано нараду з очільниками керуючих компаній та головами ОСББ. Ми попросили присутніх надати свої пропозиції, щодо облаштування укриттів в умовах активних бойових дій. Роботи були проведені в досить короткий термін для того, щоб населення під час загрози мало де укритись. Після звільнення нашої області від окупантів, у Ніжині одразу розпочались вже більш масштабні роботи по облаштуванню укриттів. Ми перші в області, хто почав працювати в цьому напрямку. Укриття бувають різними. Так, наприклад, вони відрізняються за своїм призначенням. Це можуть бути укриття для цивільного населення, укриття для розміщення органів управління, такий собі командний пункт, укриття медичних закладів, для хворих і персоналу, вузол зв’язку. Також укриття розрізняють за місцем знаходження. Це вбудовані укриття, відокремлені, метрополітен, гірські виробки і інші. Різняться укриття і за терміном будівництва. Тут розрізняємо зведені завчасно і швидко зведені. Також укриття різняться за захисними властивостями – це найпростіші укриття, протирадіаційні укриття та сховища. На сьогодні в місті обліковується 108 найпростіших та 53 протирадіаційних укриття. Але, як показала практика, як не прикро, та така кількість укриттів існує на папері. Адже, десятиліттями в цьому напрямку нічого не робилось, а велась паперова статистика. Не буду приховувати, нам важко, але ми наполегливо працюємо в цьому напрямку, адже розуміємо, що від цього залежить безпека жителів нашої громади. Проблем з якими ми стикаємось у цьому , напрямку безліч. Але головна це безвідповідальність, як минулої влади, забудовників, але на жаль, подекуди, і самих мешканців багатоповерхівок. Дуже часто, працюючи над облаштуванням укриттів, ми розбираємо справжні завали зі сміття! Є такі багатоквартирні будинки, де протягом декількох тижнів просто прибиралось сміття, а ще ж треба провести ремонтні роботи та облаштувати ці приміщення!Іноді стикаємось із мешканцями, які свого часу без дозволу переобладнали укриття під власні підвальні приміщення. Проводимо роз’яснювальну роботу. Тож, незважаючи ні на що, ми працюємо. Це виклик часу для нашого покоління! Мотивує до роботи, розуміння справжнього значення кожного сигналу повітряної тривоги. Місцева влада не розслабляється, адже, знає скільки на неї покладено відповідальності. Так само жителі громади повинні іти на зустріч і розуміти свою відповідальність та обов’язки.

Зараз літо, але не за горами початок нового навчального року, міністерство освіти наполягає на тому щоб навчання в таких областях, де ситуація більш менш спокійна, як у нашій, проходило у звичному режимі. Та ж загрозу авіа та ракетних ударів ніхто не відміняє! Чи готові наші навчальні заклади до такого режиму роботи? Чи всі мають укриття? Якщо виникають питання чи проблеми в цьому напрямку, як їх вирішуєте? Як триває підготовка закладів і укриттів до нового навчального року?

Згідно наказу Міністерства освіти ми повинні підготувати заклади освіти до нового навчального року. Міська влада, освітяни і небайдужі батьки вже працюють в цьому напрямку. На сьогодні відповідні укриття облаштовано у девʼяти школах, двох дошкільних навчальних закладах та одному позашкільному. Ми і надалі прискореними темпами працюємо по облаштуванню укриттів в тих навчальних закладх, що лишились. На облаштування укриттів у закладах освіти міською владою вже виділено 3 мільйони 44 тисячі гривень. Проводяться масштабні роботи. Робиться все можливе для того, щоб в укриттях діти та педагоги почували себе безпечно та комфортно. В цьому нам допомагають наші міжнародні партнери – були надані генератори та засоби очищення води. Будемо наполегливо працювати над тим, щоб всю необхідну підготовку до початку нового навчального року було завершено.

Ми знаємо що під час бойових дій наші міські медичні заклади працювали м’яко кажучи в екстремальних умовах. Медичний фронт Ніжина показав свою згуртованість та майстерність. Чи вдосконалюються укриття у медичних закладах міста на сьогодні? Чи готуються сьогодні наші медичні заклади до можливого повторного вторгнення або ж погіршення ситуації?

Роботи над укриттями в медичних закладах проводяться паралельно із закладами освіти. Сховище в пологовому будинку у досить пристойному стані. Але і його покращуєм. Зокрема, генератором та засобами очистки води. Проводимо роботи по вдосконаленню вентиляції. Також облаштовуємо сховище у Центральній міській лікарні імені Галицького. На сьогодні саме на облаштування сховищ у медичних закладах міста виділено 2 млн грн. Впевнений, що після завершення робіт в цьому напрямку провідні міські медичні заклади будуть готовими до більшості можливих ситуацій повʼязаних з військовими діями.

– З таким «сусідом» як росія та білорусь нам про спокій можна лише мріяти… Хоча, зараз ніжинці дещо розслаблені. Подекуди, навіть, не реагують на сигнали повітряної тривоги. Але ми всі розуміємо, що це все до певного моменту. Не так давно постраждали Прилуки і Ніжин зрозумів, що війна продовжується, як не прикро. Хочемо запитати, як бути ніжинцям, які, наприклад, під час повітряної тривоги знаходяться на вулиці чи прогулюються містом. Чи є укриття, які готові для таких моментів?

Перебуваючи у центрі міста чи на вулиці містянам є де сховатися. Так, зокрема, деякі кафе розташовані у підвальних приміщеннях є укриттями. Тому ніжинці сміливо можуть заходити і перебувати там поки тривогу не буде скасовано. Це стосується і подібних магазинів. В цьому напрямку підприємці повністю співпрацюють із міською владою.

Не секрет, що росія неодноразово погрожує Україні та і усій світовій спільноті ядерною зброєю. Ми розуміємо, її рушійну силу. Але, люди завжди сподіваються на краще. В щось вірять і мають надію, що все буде добре. Чи є у Ніжині де укритися при такій загрозі? Чи працює влада над цим питанням?

Так такі укриття є. На початку нашої розмови я озвучив, що їх налічується 53. Але ж як я вже пояснював десятиліттями минулими міськими керівництвами жодних робіт в цьому напрямку не проводилось. Сьогодні ми над цим працюємо. Робимо все можливе, щоб у ніжинців був прихисток на момент небезпеки. Звичайно страшно і незвично озвучувати такі речі, але зважаючи на час і обставини розумієш, що це тепер реалії нашого життя. А з такими країнами сусідами ми повинні навчитись жити по новому. Повинні навчитись правильно сприймати нашу буденність і нарешті зрозуміти та відчути весь тягар відповідальності, який покладено на наші плечі! Сьогодні, працюючи над облаштуванням укриттів, ми не просто приводимо в порядок підвальні приміщення, ми будуємо надійний тил і прихисток для мешканців ввіреної нам громади. Від цього залежить майбутнє і це впливає на приближення такої довгоочікуваної Перемоги!

Спілкувалася Світлана Охріменко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь