Шахраї маскуються під допомогу від держави: як не потрапити на гачок

 

 

 

 

У Фейсбуці нині багато таргетованої реклами, яка пропонує виплати кожному українцю від Президента, країн ЄС, міжнародних фондів, Товариства Червоного Хреста, тощо. Так працюють шахраї.

Звертаємо увагу, усі офіційні виплати від міжнародних організацій можна оформити тільки в державних установах та через соціальну платформу єДопомога.  Всі інші випадки можуть виявитись шахрайством.

Як працює схема

Для привернення уваги шахраї використовують логотипи держустанов, міжнародних організацій, наприклад, таких як Червоний Хрест та ООН.

Посилання на сайт, який вони рекламували – працює. Сайт імітує видання “Україна24”, яке насправді має іншу адерсу та і нині не працює загалом.

Це легко перевірити, наприклад клацнувши на “стрічку новин” праворуч. Вона неактивнв.

Також посилання у командному рядку надто довге і дивне та закінчується на “webflow.io” – це платформа-конструктор для безкоштовного створення сайтів.

Коли ви натиснете на “Прорахувати компенсацію”, то потрапите на зовсім інший сайт.

“Отримати компенсацію ПДВ від 7 000 грн до 90 000 грн можливо не пізніше 21 липня 2022 г. Сума нараховується за останні 36 місяців,” – пише там. Характерно, щоб людина хвилювалась і поспішала там вказана сьогоднішні дата як крайній термін отримання грошей.

Ми ввели ранодомне ім’я і цифри. Сайт активно імітував роботу і нарахував вигаданій особі 76 000 гривень компенсації. Далі ж шахрайську схему має продовжувати “юрист”.

Що робити, коли ви побачили оголошення схоже на шахрайське?

Поскаржитись на пост в Фейсбуці

  1. Перейдіть до профілю чи сторінки підробленого облікового запису.
  2. Якщо ви не можете знайти його, спробуйте пошукати за іменем, що використовується в профілі або на сторінці, чи попросити друзів надіслати вам посилання на нього.
  3. Натисніть трикрапки під світлиною обкладинки.
  4. Якщо ви бажаєте поскаржитися на сторінку, виберіть Отримати підтримку або поскаржитися на сторінку. Якщо ви бажаєте поскаржитися на профіль, виберіть Отримати підтримку або поскаржитися на профіль.
  5. Дотримуйтеся вказівок на екрані, що стосуються підробленого облікового запису, щоб надіслати скаргу.

Наприклад, групи, які ви бачите нижче вже не активні.

Звернутись у поліцію

Також звертайтесь із повідомленнями до кіберполіції

  • через 102
  • або гарячу лінію 0800-505-170.
  • Також надсилати інформацію зі скрінами можна на callcenter@cyberpolice.gov.ua

internetua.com

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь