Громада розбитого росіянами храму на Чернігівщині перейшла в ПЦУ

 

 

 

 

24 липня громада села Лукашівки, що під Черніговом, проголосувала за перехід їх церкви до ПЦУ – досі вони належали до УПЦ Московського Патріархату.

Як повідомляє сайт “Сіверщина”, таким чином храм Вознесіння Господнього, що був розбитий російськими окупантами, які в ньому, за прикладом комуністів, розмістили свій склад, став українським.

За перехід в українську церкву проголосували 99 лукашівців, четверо були проти і двоє утримались. Оскільки парафію обслуговував приїжджий священик, тепер парафія звертатиметься за допомогою до єпархіального управління ПЦУ.

Громада розбитого росіянами храму на Чернігівщині перейшла в ПЦУ - фото 96953

Додамо, 4 квітня, після звільнення Чернігівщини, “Суспільне” повідомляло в репортажі з Лукашівки:
“…За 21 день окупації російські військові розставили свою техніку у дворах місцевих жителів, склад зброї розмістили у місцевій церкві…” Місцевих жителів із хати виводили на розстріли – “сусід Антоніни Сашко після такого розстрілу ще досі не повернувся. Дружина шукала його всі три тижні окупації. Ходила до росіян вмовляти, щоб повернули чоловіка. Про нього досі жодної звістки у селі”.
Антоніна живе біля місцевої церкви. Каже, росіяни влаштували там склад пального та боєприпасів: “Я просила – “Свята церква, захисти нас!” – і ви знаєте, наші поцілили у ту церкву. Жалко церкву, постраждала вона, але скільки людських життів вона спасла. Скільки там зброї було”.

Довідка:

Вознесенська церква — пам’ятка архітектури, розташована у селі Лукашівка Чернігівського району Чернігівської області.

Перша дерев’яна церква була зведена 1781-го та оновлена 1800 року. На початку ХХ століття стару церкву було розібрано задля зведення цегляної. Існуюча церква освячена 1913 року.

Церква збудована у стилі єпархіальної архітектури. Хрещата у плані, з надбудованою над входом двоярусною дзвіницею.

У радянські часи храм був закритий і використовувався як склад. Богослужіння у храмі відновилися 1988 року. До останнього часу використовувався Московським Патріархатом.

risu.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь