Ніжинська молодь, втілюючи Національну ідею, розкривала поняття Українства

 

 

 

 

3 серпня – День 3 проекту Молодіжної ради Ніжинської територіальної громади «НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ ГУРТУЄ МОЛОДЬ» присвячений справді найпотаємнішим частинкам великого поняття УКРАЇНСТВО.  Мова  йде проукраїнське будення та побут минулих поколінь нашого народу. Те, що оточувало наших предків щодня: оселя, одяг, побутові речі, прикраси, посуд тощо. Все те, що кожен з нас міг бачити під час своїх мандрівок влітку до села, де мешкають наші дідусі на бабусі. Погодьтесь, саме село несе в собі українство, яке проявляється у всьому, що є у бабусиній хатині. Червоною захисною ниткою, що об’єднує тарілки, чашки, одяг, прикраси, стіни, печі і підвіконня домівок, є розпис. Українці завжди все важливе прикрашали розписами, що були спеціальними кодами, відомою лише українцям таємною мовою, яку ніколи не мав пізнати ворог.

Унікальну можливість зрозуміти та долучитися до неосяжного всесвіту українського, зокрема петриківського, розпису, учасникам проекту «НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ ГУРТУЄ МОЛОДЬ» надала Світлана СТАРОСТЕНКО – керівник гуртків Ніжинської станції юних техніків, народний майстер образотворчого та прикладного мистецтва м. Ніжина. Пізнавальна лекція пані Світлани «Значення українського декоративного розпису у сучасному побуті українців» переросла у практичний майстер-клас з основ створення елементів декоративного розпису. Всі охочі одержали змогу чи не вперше взяти до рук пензля та спробувати відтворити елементи розпису на папері. Різні кольори та відтінки, досвід та вміння не мають значення, якщо ти долучаєшся до створення розпису, який несе в собі код українства.

Навіть у сучасному мультикультурному ХХІ ст., де всі культури і народи змішуються, стираються відмінності та забуваються національні традиції, український декоративний розпис досі важливий, актуальний та прогресивний. Пані Світлана продемонструвала присутнім зразки створених нині дерев’яних прикрас, футболок, джинсового одягу, глиняного чи дерев’яного посуду, які вражають своєю унікальністю та практичністю. Тож, будьмо гідними величі наших предків, шануймо їх культуру, зберігаймо, відтворюймо і поширюймо їхні традиції, зокрема з побутового розпису. Якщо не ми, то хто збереже ці тисячолітні традиції?!

Стежте за нашими повідомленнями та долучайтеся до наступних заходів проекту «НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ ГУРТУЄ МОЛОДЬ» Молодіжної ради Ніжинської територіальної громади.

СЛАВА УКРАЇНІ!

За інформацією Молодіжної ради Ніжинської територіальної громади

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь