Про переваги грудного вигодовування розповідає ніжинський лікар-педіатр Володимир Петренко

 

 

 

 

Усе велике розпочинається з малого, нерідко простого, але водночас незамінного. Передусім це стосується ролі грудного вигодовування, яке не в змозі компенсувати дитині жодний замінник. Материнське молоко з давніх-давен сприймалося не лише як адекватна їжа, але й як потужна протидія багатьом захворюванням. Наші пращури не могли пояснити, в чому полягає його захисний ефект, але на власні очі бачили і розуміли, що діти, які вигодовуються грудним молоком, рідко хворіють, добре ростуть і розвиваються.

Наша сьогоднішня розмова – з ніжинським лікарем-педіатром АЗПСМ №9 Володимиром Петренком.

Володимире Миколайовичу, як лікар, який добре знає немовлят і їхні вподобання, скажіть, в чому переваги грудного вигодовування для дитини? 

-Грудне вигодовування – найкращий та найбільш безпечний спосіб вигодовування дитини. У маленької дитини існує три основні потреби: харчування  материнським молоком, відчуття тепла рук матері, відчуття спокою та безпеки, які виникають у дитини в присутності матері. Грудне вигодовування задовольняє всі ці вимоги. Завдяки цьому годування грудьми являється біологічною та емоційною  основою для повноцінного розвитку та росту дитини.

Жоден інший вид харчування не в змозі повноцінно замінити грудне вигодовування. Грудне молоко створює максимально сприятливі умови для водно-сольової рівноваги в організмі дитини. Тому в перші місяці життя при виключно грудному вигодовуванні немає необхідності допоювати дитину водою. В грудному молоці є достатня кількість рідини. Молоко матері має високі поживні властивості – до його складу входять білки та незамінні амінокислоти, жири та незамінні жирні кислоти, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни та мікроелементи, які знаходяться в достатній кількості, оптимальному співвідношенні та формі, добре засвоюються дитиною.

Біологічно активні речовини, які входять до складу грудного молока (гормони, ферменти, імунні комплекси, численні регуляторні фактори) допомагають новонародженим швидше подолати пологовий стрес та краще адаптуватись до нових умов життя. Ці речовини сприяють нормальному травленню, правильному обміну речовин, стартовій імунній підтримці та формуванню у дитини захисної кишкової біфідуальної мікрофлори, а в подальшому – повноцінної системи імунітету. Позитивний вплив грудного вигодовування на стан здоров’я дитини зберігається протягом всього життя. Діти, які знаходились на грудному вигодовуванні міцніші, рідше хворіють, швидше одужують, мають більш високий коефіцієнт інтелектуального розвитку, ніж діти, які перебували на штучному вигодовуванні.  
– А в чому переваги грудного вигодовування для мами?  

-Грудне вигодовування сприяє більш швидшому скороченню матки після пологів, що знижує ризик маточних кровотеч та анемії внаслідок кровотечі; є природною профілактикою мастопатій, пухлин молочних залоз, матки, яєчників; є природнім фактором захисту від непланової вагітності (в період відсутності менструації при умовах регулярного та частого годування грудьми – інтервал між годуваннями не більше 4 годин, вночі не більше 6 годин, протягом не більше 6 місяців після пологів). 
В чому переваги грудного вигодовування для сім’ї?

 Годувати дитину молочними сумішами дорожче, ніж грудним молоком. Тільки на перші шість місяців життя дитині на штучному вигодовуванні потрібно близько 50 банок суміші по 400г., а також треба купувати посуд та інші аксесуари для годування. Діти, яких годують молочною сумішшю, частіше хворіють. Тож грудне вигодовування дасть змогу заощадити час і гроші, зокрема візити до лікарів та лікування. Якщо родина веде активний спосіб життя, то згодом батьки відчують, що грудне вигодовування дуже зручне. 


Що ж потрібно для того, щоб грудне вигодовування склалось успішно? 

-Слід лише дотримуватись нескладних для виконання правил. Розпочати грудне вигодовування потрібно якомога раніше після народження дитини. Ідеально, якщо це станеться в першу годину життя. Навіть якщо дитина не виявляє бажання смоктати груди, контакт шкіра-до-шкіри через викладання на живіт чи груди матері матиме свій позитивний ефект для грудного вигодовування – саме у такий спосіб відбувається природній «запуск» лактації. Якщо стан матері та дитини дозволяє, то контакт має тривати щонайменше 1 годину, в ідеалі – весь час перебування у пологовій залі. Сумісне перебування з немовлям забезпечить організацію вигодовування за потребою. Цей підхід дозволить дитині скласти власний режим харчування, який природно відповідатиме особливостям і потребам малюка.

Забезпечивши дитині перебування біля грудей так часто, як вона того потребує, мама забезпечить її адекватною кількістю грудного молока. Адже молоко в грудях синтезується виключно у відповідь на смоктання – час та активність смоктання сприймаються організмом матері як своєрідне замовлення на продукцію молока – в тій кількості, в якій цього потребує малюк. Режим вигодовування за потребою визнає зміну графіку харчування дитини час від часу, бо ж малюк росте – його потреби змінюються, і саме за рахунок вільного доступу до груді, дитина дає організму матері «зрозуміти» – коли і скільки молока продукувати.

Матерям-годувальницям треба  запам’ятати просте правило – чим частіше малюк смокче груди, тим більше молока в них утворюється.

Тому кожного разу, коли жінка відчула сумніви з приводу того – чи вистачає молока немовляті, необхідно починати зі збільшення кількості прикладань до груді. Принцип вигодовування за потребою «працює» цілодобово, тобто нічні годування будуть і мають бути, бо великі перерви у стимуляції груді (годування – це і є стимуляція) неминуче зменшують продукцію молока. Молока не має бути багато, його має  вистачати дитині. Для достовірності необхідно відстежити, скільки дитина має сечовипускань на добу та як набирає у вазі. Нормальними є 6 та більше сечовипускань на добу та прибавка у вазі від 125 г на тиждень. Якщо малюк виконує обидві умови, можна бути впевненим, що дитина не голодує. Матері-годувальниці потрібно слідкувати  за тим, як дитина прикладена до груді. Невірне положення  коло грудей може травмувати груди, вносити дисбаланс в склад отримуваного дитиною молока, недостатньо стимулювати продукцію молока. Складові вірного прикладання: широко відкритий ротик малюка, глибокий захват навколососкового кружка, причому знизу більше, ніж зверху, округлені щічки, підборіддя торкається груді, відсутність будь-яких неприємних відчуттів у матері, чути як дитина ковтає молоко. При цьому ініціатором закінчення годування має виступати дитина.

Необхідно уникати використання імітаторів груді – соски-пустушки та пляшечки з соскою. Уся потреба смоктального рефлексу, яка закладена малюкам природою, має реалізуватись на груді – таким чином дитина захищає себе від недоїдання та не дає про себе забути. Найсучасніша соска не здатна відтворити живу тканину груді та вносить плутанину у розвиненні дитиною навички досконалого ссання груді. Пляшечка з соскою особливо небезпечна – за сутністю вона імітує маму, бо, окрім смоктання, ще й насичує дитину. Таким чином, соска може стати конкурентом материнських грудей. Чим молодша за віком дитина, тим ризик відмови від груді у разі використання годування чи напування з пляшечки вищий. У разі потреби, у якості альтернативи треба використовувати годування дитини з чашки, ложки, шприца без голки. Всі ці способи не дають дитині можливість «присмоктуватись» і тому не конкурують з грудьми, бо потреба дитини у реалізації смоктального рефлексу залишається нереалізованою.

Після альтернативного способу годування діти легко повертаються до грудного вигодовування. Годувати дитину необхідно виключно грудним молоком до досягнення нею шестимісячного віку, тобто не пропонувати їй до цього терміну ніякої іншої їжі та пиття (в тому числі води, чаю, соків). По-перше, всі потрібні інгредієнти в повному обсязі представлені у грудному молоці (в тому числі і вода). По-друге, малюк має вкрай обмежені можливості перетравлювати та засвоювати будь-яку іншу їжу. По-третє, кожна порція іншої їжі витісняє грудне молоко – сита дитина втрачає інтерес до груді, в результаті чого продукція молока починає знижуватися. У разі потреби підтримати лактацію – слід ввести процедуру зціджування груді, яка імітує смоктальні рухи дитини. Застосовувати зціджування необхідно кожні 3 години, якщо мама не має змоги перебувати з дитино разом, починаючи з першої доби, не чекаючи моменту, коли «прийде молоко». У інших випадках, коли мама з дитиною знаходиться на сумісному перебуванні, треба дотримуватись вигодовування за вимогою. Якщо дитина достатньо активна коло грудей та годується не рідше 8 раз на добу, то потреби в зціджуванні не має. У разі виникнення запитань та труднощів з організації грудного вигодовування, не потрібно тривожитись наодинці – необхідно звернутись до медичних працівників закладу охорони здоров’я за місцем мешкання, груп підтримки грудного вигодовування, представниками яких можуть бути як медичні працівники, так і матері з успішним досвідом грудного вигодовування. 

Бажаємо всім матерям успішного грудного вигодовування! 

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь