Бюджет і війна: яка ситуація в Ніжині?

 

 

 

 

Бюджет Ніжина збільшили на 41 млн грн. Куди пішли кошти?

Війна вносить корективи у всі сфери життя України. Не виняток і місцеві бюджети різних громад по всій країні. На що прибрали чи скоротили фінансування, на що направили додаткове фінансування? Коментує питання міський голова Ніжина Олександр Кодола. 

– Яка загальна ситуація із міським бюджетом Ніжина? 

– Звісно повномасштабна збройна агресія вплинула на бюджет нашої громади. Довелося значну кількість проектів поставити на «паузу», здійснити перерозподіл коштів, провести уточнення планових показників бюджету, тощо. Так, за рахунок зміни міжбюджетних трансфертів доходи і видатки бюджету зменшені на 9 303,4 тис. грн. За рахунок розподілу вільних залишків коштів загального фонду бюджету станом на
01.01.2022 року проведено уточнення загального фонду бюджету на суму 30 812,0 тис. грн. Кошти розподілені на виплату заробітної плати, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, медикаменти та перев’язувальні матеріали, поточні ремонти приміщень закладів освіти, відшкодування різниці в тарифах на послуги теплопостачання для населення, на об’єкти бюджету розвитку, зокрема капітальні ремонти доріг та інші видатки. 

– А як змінилися доходи та видатки, куди саме було розподілено кошти? 

– За рахунок перевиконання доходної частини бюджету доходи та видатки бюджету Ніжинської міської територіальної громади збільшені на 41 017,4 тис. грн., зокрема за підсумками 4-х місяців на суму 6 349,9 тис. грн., за підсумками 5-ти місяців на суму 19 330,5 тис. грн., І півріччя – на суму 15 337,0 тис. грн. Кошти були розподілені зокрема: 

–  на ремонт сховищ та укриттів в установах та закладах освіти, культури, протирадіаційного укриття в закладі охорони здоров’я, в т.ч. на підключення генераторів, придбання біотуалетів, влаштування водопровідної мережі, влаштування вентиляції, оздоблювані роботи тощо; 

– на фінансову підтримку комунальних підприємств – КП «НУВКГ», КП «ВУКГ», КП КК «Північна» та КП «СЄЗ» для покращення стану розрахунків за спожиті енергоносії, паливно-мастильні матеріали та на сплату податків і зборів до бюджетів; 

– на матеріально – технічне забезпечення Добровольчого формування Ніжинської ТГ; 

– на матеріальну допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії України, територіальної оборони Ніжинської територіальної громади (Міська цільова програма «Турбота» на 2022рік) та на виготовлення нагрудних знаків «За мужність та героїзм» і виплату грошової винагороди;

– Ніжинському ЦНАПу на придбання обладнання для захищеного конфіденційного каналу зв’язку; 

– інші видатки. 

– Які місцеві, локальні проекти через війну призупинені у нашому місті? 

– У зв’язку з воєнним станом зупинено виконання ряду проектів, робіт і об’єктів, які на сьогодні не можуть бути оплачені. Нормативними актами визначені обмеження щодо фінансування капітальних видатків, які віднесені до третьої черги. 

Вивільнені планові призначення перерозподілені на: 

– комплексну програму заходів та робіт з територіальної оборони на 2022 рік; 

– поточний ремонт укриття КНП ЦМЛ ім. М. Галицького; 

– відновлення будівлі школи №17; 

– програму розвитку цивільного захисту Ніжинської територіальної громади на 2022 рік, в т .ч. поточний ремонт та обладнання захисних споруд цивільного захисту та на інші об’єкти. 

Разом з жителями Ніжинської громади передали 13 авто для захисників, тепловізори, рації, генератори та інше обладнання, медикаменти, засоби гігієни, продукти харчування.

mynizhyn.com

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь