202 роки тому розпочав свою історію Ніжинський вуз…

 

 

 

 

16 серпня 1820 р. в Ніжині на Чернігівщині коштом князя Олександра Безбородька відкрито один з найстаріших вищих закладів освіти України – Гімназію вищих наук (нині – Ніжинський державний університет імені М.Гоголя), яку за статутом було прирівняно до університету.

На початку XIX століття князь Ілля Безбородько, виконуючи волю померлого брата Олександра Безбородька, почав будувати Ніжинську Гімназію вищих наук, місцем для якої було обрано садибу Безбородьків на правому березі Остра в місті Ніжині. Головний навчальний корпус будував (1805-1817 pp.) академік архітектури Луїджі Руска і 16 серпня 1820 р. відбулося урочисте відкриття Гімназії.

Випускниками цього навчального закладу були Микола Гоголь, Євген Гребінка, Микола Прокопович, художники Аполлон Мокрицький, Яків де Бальмен, меценат Василь Тарновський, фольклорист Платон Лукашевич.

У 1832 р. Гімназію було реорганізовано у Фізико-математичний ліцей кн. Безбородька – вищий загальноосвітній заклад, що готував технічні та офіцерські кадри. Серед відомих випускників – інженери й вчені в галузі будівництва та залізничної справи Петро Собко і Д. Журавський, письменник і етнограф О. Афанасьєв-Чужбинський, етнографи, фольклористи та письменники брати Сементовські, батько відомого мандрівника Миколи Миклухо-Маклая.

У 1840 р. заклад було реорганізовано в Ніжинський Юридичний ліцей кн. Безбородька (1840– 1875). У ньому готували юристів-практиків: судді, слідчі, нотаріуси. У реорганізованому двічі закладі було підготовлено близько 1 тис. фахівців різних профілів. У 1875 р. замість Юридичного ліцею було відкрито Ніжинський Історико-філологічний інститут князя Безбородька.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел

MiraStudia Модерна Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь