У двох дітей з Ніжина виявили хворобу Лайма

 

 

 

 

За 7 місяців 2022 року у Ніжині хворобу Лайма виявили у трьох осіб, з них двоє – діти.

Про це повідомляє sanepidem.ucoz.com.

Такі дані – на рівні минулорічних показників.

Нагадаємо:

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – трансмісивне, природно-вогнищеве захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг.

Збудниками захворювання є декілька видів патогенних для людини мікроорганізмів – борелій: В. burgdorferi, В. garinii і В. afzelii. Природні хазяї борелій у природі – тварини (практично всі ссавці) і птахи. Вони є прокормлювачами іксодових кліщів – переносників борелій. У природних вогнищах циркуляція збудника відбувається таким чином: кліщі – дикі тварини, птахи – кліщі. Часто до епідеміологічного ланцюжка залучаються домашні тварини. Не виключена можливість наявності і інших переносників борелій, наприклад, гедзів.

Людина заражається в природних та антропургічних вогнищах хвороби Лайма. Передача інфекції здійснюється трансмісивним шляхом при укусі кліща, а також при попаданні випорожнень кліща на шкіру, з наступним їх втиранням при розчісуваннях (контамінація). У разі розриву кліща, при неправильному його видаленні, збудник може потрапити в рану. Укуси кліщів можливі також у межах міста, при знятті кліщів з тварин. Можливе зараження при вживанні сирого козиного або коров’ячого молока інфікованих тварин, пише uozkmr.gov.ua.

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь