Відкрилася виставка робіт художника з Ніжинщини, який писав під водою. Відео

 

 

 

 

Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана презентував виставку творів українського автора та земляка Олександра Бєлозора в межах мистецького проєкту «Краяни».

Олександр Бєлозор виріс і закінчив середню школу в місті Борзна, нині Ніжинського району.

Незвичайний стиль митця був пов’язаний із тим, що свої роботи він писав під водою: в Чорному та Червоному морях, у Тихому океані. У такий спосіб він став першим «підводним» художником України та потрапив до Книги рекордів України і Книги рекордів Гіннесса як митець, який писав роботи на максимальній глибині.

На жаль, у 2017 році закінчився його земний шлях, але роботи митця продовжують жити в сьогоденні. На експозиції представлені 23 роботи, більшість із них присвячена японському єдиноборству сумо, від якого й пішла назва колекції.

«Сам він назвав цей комплекс робіт «С умом» (російською), але згодом перейменував та в одному з інтерв’ю вже сказав «З розумом». Тут проглядається велика філософія в роботах. Він багато подорожував і був в Японії, там він звернув увагу на боротьбу сумо, яка відома багато тисячоліть. І відтворюючи корпусним мазком, щоб показати і силу, і міць цієї боротьби, в експресивних кольорах він відобразив цю боротьбу», — Ніна Бібік, керівник відділу науково-експозиційної роботи Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана.

Автор акцентує увагу на думці, що правил боротьби у спорті дуже суворо дотримуються, на відміну від боротьби політичної та економічної. Але з’ясовувати стосунки найкраще не в момент поєдинку, а за столом переговорів, коли всі питання вирішуються мирно, спокійно та з розумом. Є роботи, що перекликаються з темою сьогодення, а саме – з війною, яку розпочала росія проти України ще у 2014 році.

«Це «Україна в огні». Ми розмістили ці дві роботи. Вирішили поєднати її з композицією «Сіль Донбасу», сам автор казав: так, це зображення звичайної пачки солі, але почитайте, де вона виготовлена. Тобто так художник із болем відчував ті події, які трапилися. Тут же він цього ж року і звертається до Бога у своїй роботі «Спаси і збережи, Боже». Вона створена в 2014 році. Тут зображена ікона в дещо занедбаному храмі – поодинока ікона Спаса. І вона є своєрідною крапкою в нашій експозиції», — Ніна Бібік, керівник відділу науково-експозиційної роботи Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана.

Експозиція містить і роботи, які автор створив, подорожуючи Україною, зокрема, є картина, присвячена рідному місту Борзна.

Діятиме виставка робіт до травня 2023 року, тож організатори радо запрошують містян ознайомитися з унікальними роботами земляка.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

За матеріалами Челайн

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь